Tångsafari och föredrag
Tångsafari, tångworkshops och föredrag
Vill ni anlita oss för att göra en tångsafari, hålla i en tångworkshop eller föredrag om tång och framtidens mat från havet? Kontakta oss så hittar vi ett upplägg som passar er!
Kostnad
Kostnaden per tillfälle (2 h) är 5000 kr exkl. moms. För tångsafari på stranden gäller max 12 deltagare. Resetillägg tillkommer.
Smakprover
Om ni önskar tar vi gärna med smakprover på till exempel torkad sockertång, blåstång, sågtång och havssallat, tång- och sjöpungstonic, musselbröd, havsknäcke och tångkraft (dryck med sockertång). Tillgång efter säsong. Pris: 70 kr/person exkl moms.
Förslag på upplägg för tångsafari
-
Vad är tång?
-
Hur lär man sig känna igen de vanligaste arterna av tång som man hittar längs västkusten?
- Vad har tången för roll i det marina ekosystemet?
- Vilka djur hittar man ofta i tången och hur känner man igen dem?
-
Vad har människor använt tången till historiskt?
-
Vad händer i tångbranschen idag och framöver?
-
Hur knyts tång till klimat, övergödning, invasiva främmande arter och biologisk mångfald?
-
Kan man äta tång och varför ska man göra det..? Hur skördar och tillagar man den?
-
Vad kännetecknar framtidens mat från havet?
Förslag på föredrag: Tång och framtidens mat från havet
Kan man äta tång? Varför ska man göra det? Vad ska man tänka på när man plockar tång och hur använder man det i sin matlagning? Detta, och mycket mer, kommer marinbiolog Marie Lenngren att berätta om i sitt föredrag om tång och framtidens mat från havet. Du får tips på hur du kan använda hållbar mat från havet i din matlagning redan idag och testa några smakprover från havet.
Havet täcker 70% av jordens yta, men ändå kommer bara 6 % av vår mat från havet. Framöver kommer vi att behöva producera ännu mer mat än vi gör idag och det är akut att göra det på ett hållbart sätt. Det finns stor potential att odla hållbar mat i havet! I detta föredrag tar vi upp några exempel på hållbar mat från havet och stiger in i tångens, musslans och sjöpungens värld. Vi fascineras också av den mångfald av tångarter som finns i havet, hur viktig tången är i det marina ekosystemet och hur mycket vi människor kan använda tången till.
Marie Lenngren är marinbiolog och naturvägledare. Marie har specialiserat sig på tång, driver butiken Lilla havsbutiken och leder tångsafaris. År 2020 gav Marie ut barnboken "Noriko på äventyr i tången", Sveriges första barnbok om tång. Hon brinner för att sprida kunskap och intresse för havet och för att få fler att våga äta tång.
Vem håller i våra tångsafaris och föredrag?
Marinbiolog Marie Lenngren på tångsafari
Exempel på tidigare uppdrag
- Tångsafari för Göteborgs naturhistoriska museum på Askimsbadet
- Guidad tur och tångsafari på Årnäsudden för Länsstyrelsen i Halland
- Föredrag om "Framtidens mat från havet", tångutställning och smakprover till Kattegatts kustvattenråd
- Tångsafari på Näsbokrok naturreservat och Tjolöholm för naturum Fjärås Bräcka
- Föredrag om tång och hållbar mat från havet för Naturskyddsföreningen Kungsbacka
- Tångworkshop och föredrag om tång för Kungsbacka kommun på Kungsbacka live
- Tångsafari för Region Halland
- Tångsafari för Studieförbundet Vuxenskolan
Smakprover från havet blir en fin avslutning av en tångsafari
Vid vattenbrynet hittar man många sorters tång, som sågtången ovan
Smakprover från havet passar bra i pausen på föredrag