Leverans 1-3 vardagar - Frakt 59 kr

FAQ

FAQ Vanliga frågor

Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi får när vi är ute och föreläser och informerar om hållbar mat! Undrar du över något? Tveka inte att kontakta oss på info@lillahavsbutiken.se och ställ din fråga! Ingen fråga är för liten!

Vad är tång?

Tång är stora alger som lever i havet. De liknar växter då de kan få energi av solljuset och fotosyntetisera, men de saknar blad, rötter och blommor som växterna har. Istället tar de upp solljus, näring och vatten över hela kroppen.

Hur många arter av tång finns det i Sverige?

I Sverige finns över 300 arter av tång och de kan se väldigt olika ut. De kan se ut som fjädrar, bollar, kolasnören och träd. Vissa är så tunna så att man kan se rakt igenom den, som den gröna havssallaten. Andra är hårda som sten. En del flyter runt fritt i vattnet men de flesta sitter fast med en stark fästplatta vid stenar och klippor.

Hur lär man sig olika arter av tång?

Det är väldigt lätt och roligt att lära sig namnen på de vanligaste arterna av tång! Om du går till stranden hittar du snabbt över tio olika arter. Vilka arter du hittar beror på var du befinner dig. I Halland hittar man ofta den mörkbruna sågtången, som har sågtandade kanter. Den bruna blåstången är också väldigt vanlig och barnen brukar tycka att det är roligt att klämma på dess flytblåsor som oftast sitter i par bredvid varann.

Varför är tången viktig för havsmiljön?

Tångskogarna utgör viktiga ekosystem i havet som är hem och föda åt en mycket rik mångfald av djur. Tången kan bilda skogar under vattnet som är hem till väldigt många olika sorters djur, som små fiskar, krabbor, räkor, maskar, snäckor och musslor. Ta upp en tångruska på sommaren och se hur den myllrar av liv! Den tar också upp mycket koldioxid, vilket motverkar klimatförändringarna. Dessutom tar den upp mycket näring, vilket motverkar övergödningen och ger ett friskare och mer klart vatten längs våra kuster.

Vad kan tång användas till? 

Tång är inte bara ett viktigt ekosystem i havet utan också värdefullt som en hållbar resurs för oss människor. Tång kan användas till väldigt mycket, t ex för att tillverka plast, mediciner, gödsel, värme, bränsle och el. Nya användningsområden kommer fram hela tiden och tång räknas som en viktig del av framtidens mat och material. 

Är tång nyttigt att äta?

Ja, tång är också oerhört nyttigt att äta, både för människor och djur. Det innehåller en mycket hög halt av mineraler, spårämnen och antioxidanter. Tång innehåller 10-100 ggr så mycket mineraler som landväxande grönsaker, framförallt kalcium, magnesium, natrium, fosfor, kalium, järn och jod. Det är mycket rikt även på vitaminer, fibrer, protein och nyttiga fetter.

Varför ska vi odla mer tång och mat i havet?

När det gäller mat är tång en viktig källa till energi och näring. Havet täcker 70% av jordens yta, men bara 6 % av vår mat kommer idag från havet. Idag har 811 miljoner människor i världen inte tillräckligt att äta och jordens befolkning växer. Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, måste matproduktionen öka med ungefär 60 procent till år 2050. Det finns stor potential att odla mer mat på ett hållbart sätt i havet.

Idag importeras majoriteten av all tång vi äter i Sverige, mestadels från Asien, men det finns stor potential att odla och skörda tång här i Sverige. Man kan också plocka tång själv att äta men då ska man plocka på ett hållbart sätt i fritt, strömmande vatten, långt från hamnar.

Varför är odlad tång miljö- och klimatsmart mat?

Att odla tång är miljö- och klimatsmart mat ur flera perspektiv:

  • Kräver ingen landyta, då den odlas i havet
  • Kräver ingen bevattning med sötvatten, då den tar vatten direkt från have
  • Kräver inget gödsel, då den tar upp näring direkt från havet
  • Tar upp näring och minskar därmed övergödningen i våra kustområden
  • Tar upp koldioxid och bromsar därför klimatförändringarna
  • Skapar livsmiljöer för många djur och andra organismer.

Varför ska man äta tång, musslor och sjöpung?

Vi vill inspirera människor till att utforska havets spännande värld och våga ge sig på och använda tång, musslor och sjöpung i matlagningen! Det är både gott, roligt, hållbart och hälsosamt!

Vad är umami?

Umami är den femte grundsmaken. De fyra första är sött, surt, salt och beskt.

När upptäcktes umami?

1908 upptäckte den japanske kemiprofessorn Kikunae Ikeda att bland annat kött och alger gav upphov till den femte grundsmaken, umami. Namnet umami kommer från de japanska orden "umai mi", som betyder ungefär "delikat smak".

Hur smakar umami?

Det är inte helt lätt att beskriva en smak med ord. Den måste upplevas! Men det går ändå att beskriva umami med ord som buljongaktig, nötaktig, fyllig, mild, tjock och lång.

Hur fungerar umami?

Med sin unika smaksymfoni och egenskaper fungerar umami perfekt som smakförstärkare. Den lyfter verkligen fram och förstärker andra smaker i maträtten, så att den mest intetsägande rätt plötsligt lyfts till helt nya nivåer och blir något alldeles särskilt.

Vilken mat har umami?

Det finns många råvaror som ger umami, bland annat lagrad ost som parmesan, svamp, soltorkade tomater, fisk, kött och soja. Något som verkligen slagit oss sedan vi öppnade Lilla havsbutiken är hur mycket umami som maten från havet ger. Alger, skaldjur och sjöpung är alla fantastiska källor till umami.

Succéfonden Ciona umami fond från västsvenska Marine taste ger en helt fantastisk umamismak. Inte konstigt att den vann guld på SM i mathanverk 2021 inom kategorin Innovativt mathantverk och fått lysande recensioner! Den fullkomligt älskas av landets kockar, både hemmavid och i den professionella köken. Hemma hos oss har den helt ersatt soja och saltet i alltifrån grillmarinader till köttgrytor och såser. Den sviker aldrig utan ger en fantastiskt fyllig, rund och buljongaktig smak.

Även musselpulvret från Musselfeed och sockertången från Nordic Seafarm ger fantastisk umamismak.

Kan man få umami från musslor?

Umami är smak av aminosyror och nukleotider och signalerar därför om en proteinrik kost. Inte konstigt då att det fantastiska musselpulvret från bohuslänska Musselfeed ger en fantastisk smak av umami! Många är vi som älskar musslor i maten men som sällan kommer oss för att köpa dem. Med musselpulver öppnar sig nya möjligheter att enkelt använda mer musslor i maten. Musselpulvret ger en fin umamismak och kan användas som naturlig smakförstärkare i allt från buljong och sås till soppa och risotto. Musselpulvret består av 100 % bohuslänska blåmusslor utan några tillsatser. Musslorna kommer från MSC-certifierade, ekologiska musselfarmar i Bohuslän och är varsamt torkade till ett pulver på Orust.

Vad är en sjöpung?

Sjöpungen är ett filtrerande manteldjur som äter plankton och organiskt material i havsvattnet. På detta sätt renar de havet och minskar övergödningen, precis som musslorna och algerna. Sjöpungen är dessutom ett riktigt stjärnskott inom den hållbara sjömaten och uppskattas av kockar för sin rika umamismak.

Är sjöpungen nära släkting till människan?

Ja, faktum är att de är ryggsträngsdjur precis som vi människor! Ryggsträngen finns hos de frisimmande larverna, men tillbakabildas när de hittat någonstans att sitta fast.

Hur många arter av sjöpung finns det?

I världen finns det över 2500 arter av sjöpung beskrivna och i Sverige har vi ca 50. De föredrar salt vatten så de håller till vid västkusten. 

Vilken art av sjöpung odlas i Sverige?

Den art som man äter och odlar i Sverige är Ciona intestinalis. Den lever på hårda ytor, oftast på 1-30 meters djup och kan bli upp till 15 cm. Dess färg skiftar från vit till röd och blir allt rödare ju mer plankton den ätit. Den hittas ofta i skugga, som under bryggor och branter, och i musselodlingar.

Hur smakar sjöpung?

Smaken har liknats vid ett milt ostron och när man kokar fond på den doftar det ljuvligt av hummer. Den har en hög sälta och stark smak av umami, den femte grundsmaken, och den eftertraktade smakeffekten kokomi, ”mouth filling”. Tack vare den höga sältan håller sjöpungsfond i flera år! I andra länder som Chile, Korea och längs Medelhavet är sjöpung betydligt vanligare på matbordet än här i Sverige, men nu kommer sjöpungen allt mer även i den svenska matlagningen.

Vad är Ciona umami fond?

På den svenska västkusten har ett gäng sjöpungsentusiaster skapat företaget Marine taste. Tillsammans har de tagit fram succéfonden Ciona umami fond, som vann klassen för innovativt mathantverk på SM i Mathantverk 2021. Fonden är omåttligt populär hos såväl professionella kockar som nyfikna amatörkockar, och säljer slut nästan så fort den kommer ut i butikerna.

Hur framställs Ciona umami fond?

Ciona umamifond framställs genom att sjöpungen kokas, silas, reduceras och lagras. Det finns inga som helst tillsatser i fonden – bara 100 % sjöpung.

Vad jobbar Marie Lenngren med?

Marie Lenngren är marinbiolog, naturguide och författare till boken “Noriko på äventyr i tången”, Sveriges första barnbok om tång. Marie arbetar idag som naturvägledare på naturum Fjärås Bräcka och som föreläsare om hållbar mat och tångsafariguide genom sitt företag Noriko. Marie driver också webbutiken Lilla havsbutiken, som säljer hållbart hantverk från havet, bland annat böcker om havet, brickor, tångtvålar och västsvenskt mathantverk av tång, musslor och sjöpung.

Hur kan jag hitta mer information om tång? 

Kika gärna in på våra hemsidor, bloggar och sociala medier:

Vilka böcker finns om tång och hållbar mat?

Bloggar och poddar om tång

Var kan du hitta Lilla havsbutiken? 

I nuläget är Lilla havsbutiken en webbutik, som alltid är öppen! Om du beställer på vår hemsida skickar vi vanligtvis din beställning inom ett dygn hem till din brevlåda. Om paketet är för stort för din brevlåda hämtas det hos ditt närmaste Postnordombud. Om du har vägarna förbi Åsa är du alltid välkommen att titta förbi och hämta din beställning och får mer information! Vi är dock ofta ute på vift så maila oss i förväg på info@lillahavsbutiken.se för att säkerställa att vi är hemma när du kommer.