Leveranstid 1-3 vardagar - Frakt 59 kr - Öppet köp 30 dagar

Om Lilla havsbutiken

Varmt välkommen till Lilla havsbutiken!

Familjeföretag vid havet

Vi som driver Lilla havsbutiken är Marie och Magnus. Vi bor vid havet i Åsa i norra Halland, där Bohusläns klippor och Skånes sandstränder möts. Med vår spaniel Harry och våra barn ger vi oss ofta ut och vandrar vid havet och i skog och mark. Lilla havsbutiken är en dröm som växt fram över många år och vi är väldigt glada att få göra det tillsammans som familj. Också våra föräldrar och vänner är engagerade, till vår stora glädje och tacksamhet. Lite längre ner på sidan kan du läsa mer personligt om oss, var och en - Marie, Magnus och Harry!

Magnus och Marie Lenngren i Lilla havsbutiken i Åsa
Magnus och Marie med Lilla havsbutiken på marknad

Idén till Lilla havsbutiken

Idén till Lilla havsbutiken växte fram under Maries tångsafaris och guideturer längs havet. Vi märkte att det finns ett stort intresse för havet och att många vill veta mer och är sugna på att äta hållbar mat från havet. I Lilla havsbutiken samlar vi våra absoluta favoritprodukter från familjeföretag med hållbarhetsfokus längs den svenska västkusten. Som i de flesta familjeföretag så har Lilla havsbutiken blivit en livsstil och passion. Vi andas hav alla timmar på dygnet!

Marie Lenngren med tång
På våra tångsafaris växte idén till Lilla havsbutiken fram

Dagar fyllda med tång, workshops och paket

Ingen dag är den andra lik. Ena dagen går vi till stranden med hinkar och samlar in färsk tång inför en workshop. Nästa dag håller vi workshops om hållbar mat från havet, och nästa beställer vi nya kokböcker om blåmusslor. Varje dag packar vi beställningar, och ofta blir det på lunchrasten eller på kvällen när lugnet lagt sig. Vi är så glada att ni är med på vår resa mot en hållbar framtid och att man faktiskt kan göra skillnad. Ingen kan göra allt men alla kan göra något! 

Magnus och Marie Lenngren i Lilla havsbutiken
Magnus och Marie packar beställningar i Lilla havsbutiken

Vår vision

Vår vision med Lilla havsbutiken är att sprida intresse för havet och de hållbara produkter som finns däri. Ledorden för vår butik är havsmedvetenhet, hantverk, småskalighet, lokalt och hållbart. I högsta möjliga utsträckning ska lokala råvaror och resurser användas, som du kan läsa om i våra intervjuer med Warbergs tångbruk, Tångkullan och Smögens Tvålbruk. Vi vill vara med och göra skillnad, tillsammans med er. För varje order skänker vi fem kronor till Naturskyddsföreningens arbete för havet.


Noggrant utvalda produkter från västsvenska familjeföretag med hållbarhetsfokus

Vår passion - tång

På våra sidor kommer du att finna många produkter med tång! Tång - stora alger i havet - är nämligen vår passion och lite av vår specialitet. Tång är hetare än någonsin. Inte bara spelar de en allt större roll som livsmedel och energikälla, de kan också begränsa klimatförändringarna och övergödningen samt öka den biologiska mångfalden i havet. 

sågtång i Lilla havsbutiken
Sågtång - en av våra favoriter bland tångarterna

Vem är Marie?

Jag som skriver på hemsidan och i våra sociala medier är Marie! Jag är marinbiolog och har en passion för havets ekologi, djurens beteende och så tång så klart! Jag började läsa min biologiutbildning i Lund, åkte sedan på ett utbytesår till University of East Anglia i England och avslutade sedan min master i marin ekologi vid Göteborgs universitet. Jag älskar att testa nya saker och vill gärna välja det svåra framför det enkla.... Så valet av examensarbete föll på den gåtfulla lilla masken Xenoturbella, som jag studerade beteendet på i 20 oerhört spännande veckor på Kristinebergs marina forskningsstation i Lysekil.


Marie på spaning efter olika arter av tång

Vad jag brinner för

Jag har många gånger drömt om att forska, men tycker också väldigt mycket om att jobba med människor, personlig utveckling och pedagogik. Jag har jobbat som studievägledare vid Göteborgs universitet, framförallt med utbytesstudenter i biologi, naturvägledare vid naturum Fjärås Bräcka, författare till boken ”Noriko på äventyr i tången” och som grundare till vårt företag Noriko. Besök gärna vår systersida Noriko för att läsa mer om min bok och hitta pedagogiska verktyg för att utforska tång! Innan jag slog mig ner på västkusten reste jag runt mycket i världen, läste alla språk jag kunde och jobbade bland annat på varuhuset Harrod’s i London. Utöver hållbarhet, djur och natur brinner jag också för barn med särskilda behov, latinska språk, odling, bakning och hundar. 

Marie Lenngren med egna boken "Noriko på äventyr i tången"
Marie med boken "Noriko på äventyr i tången"

Varför jag startade Lilla havsbutiken

Varje dag försöker jag komma ut på en havspromenad med Harry och varje gång jag kommer ned till havet påminns jag om varför vi startade Lilla havsbutiken. När jag låter blicken följa horisonten kan drömmarna sväva fritt. Andningen saktar ner och livet blir liksom här och nu. Det är hisnande att tänka på alla djur och andra små spännande organismer som lever däri, och vi människor har ett stort ansvar att ta hand om dem. Min stora passion i marinbiologin är alger och de djur som lever bland dem. När jag får vandra längs stranden och plocka tång är lyckan total! 

Marie Lenngren vid havet i Lilla havsbutiken
Som lyckligast är jag med en hink tång vid havet

Vem är Magnus?

Magnus är det tekniska geniet i familjen och jobbar med betallösningar på det tjeckiska företaget Mews. Detta gör att han kan jobba hemifrån och gå havspromenad på lunchen! Magnus älskar natur och friluftsliv och är som lyckligast när han får tända en brasa i skogen och laga mat över öppen eld. Han tycker också om att paddla SUP, vara aktiv i Scouterna, vandra i skog och fjäll, åka skidor och experimentera i köket. Favoriten i matlagningen är Ciona umamifond!

Magnus Lenngren i Lilla havsbutiken
Vår klippa Magnus med sjöpungskepsen på

I jobbet brinner Magnus för ny teknik, utvecklande och inkluderande ledarskap, personlig utveckling och att etablera och utveckla team. Han tycker mycket om kombinationen att jobba med människor och hitta lösningar på komplexa problem.

Magnus favorittångart är sockertång och favoritdjuren i havet är krabbor! 

Vem är Harry?

En sak är säker: utan Harry skulle Lilla havsbutiken inte klara sig länge. Han är den stora glädjespridaren som sprider lugn och tillförsikt runt sig. Och han ser till att vi kommer ut på härliga turer i friska luften titt som tätt!

Marie, Magnus och Harry i Lilla havsbutiken
Harry ser till att vi tar pauser och kommer ut!

Harry är en brun och vit engelsk springer spaniel. Han kommer från den fina kenneln Ljungstorp strax utanför Varberg. Ljungstorps uppfödare Carolina Bohman kommer vi för alltid att vara tacksamma mot, för att hon valde ut just Harry till att komma till vår familj. Han är den gladaste, snällaste och mest harmoniska hund vi kan tänka oss.

Harry engelsk springer spaniel i Lilla havsbutiken
Harry poserar som Lejonkungen på klipporna

Som havshund i Lilla havsbutiken ser Harry tång som en helt naturlig del i tillvaron. Han är van vid att spendera timmar på strand och klippor och att matte blir helt uppslukad av det hon hittar. Han hjälper till att hitta spännande saker med sin fantastiska nos och när han tröttnat på att utforska tången lägger han sig snällt och väntar. Ingen idé att stressa!

Favoritgodiset med blåmusslor

Tång i all ära men i butiken har Harry en klar favorit: Musselmunch. Det knapriga hundgodiset som bakas av Glufs i Göteborg och görs av bohuslänska blåmusslor är det absoluta favoritgodiset!

Harry spaniel med Musselmunch hundgodis med blåmusslor
Harry med sitt favoritgodis Musselmunch

Varmt välkommen till oss! 

Vi är så glad att du hittat till oss. Vi hoppas att du ska finna många spännande produkter och inspiration att utforska havet. Om du har någon fråga eller tips på någon produkt du tycker skulle passa hos oss är du varmt välkommen att kontakta oss på info@lillahavsbutiken.se! 

Havet vid Lilla havsbutiken
Havet vid Lilla havsbutiken