Leveranstid 1-3 vardagar - Frakt 59 kr - Öppet köp 30 dagar

Intervju med författare Linus Hammar Perry

Har du läst "Det farliga djupet" ännu? Om inte, måste du göra det direkt. Den här boken är något alldeles extra och blev snabbt blev en favorit hemma hos oss! "Det farliga djupet" är ett spännande undervattensäventyr där du som läsare bestämmer vägen. Du är ett torskyngel som ska hitta mat, undvika att bli uppäten och skaffa egna små yngel. Hur ditt liv som fisk blir avgörs av dina val... men du kan göra om det gång på gång, så alla lyckas till slut! Av bara farten lär du dig massor av spännande saker om havsmiljön och torskens liv - samtidigt som du är mitt uppe i att välja din väg genom äventyret.Vi på Lilla havsbutiken var nyfikna på att få veta mer om författaren och hans tankar kring boken. Här delar vi med oss av vår exklusiva intervju med Linus Hammar Perry, författare till ”Det farliga djupet”. 

Berätta kort om dig själv. Vem är du?

Jag är en tvåbarnspappa från västkusten, som älskar havet men också är lite rädd för det. Jag jobbar med havet, numera med internationella frågor på Havs- och vattenmyndigheten. När jag växte upp var det bara mamma som jobbat på havet, hon seglade som sjöman i sin ungdom. Men sakta drogs vi ner i havet hela familjen och nu sitter både yrkesfiskare och havsforskare, dykare och vindkraftsprojektörer vid julbordet. Själv har jag jobbat med marina frågor i alla Sveriges hav. Jag tog examen och doktorerade genom studier från Indiska Oceanen. Jag har förstås dykt en hel massa men det läskigaste dykupplevelsen var ändå inte i havet, utan när jag blev påsimmad av en bäver i en norsk fjällbäck.

Varför har du valt att göra den här boken?

Jag tycker att vi ofta glömmer djurens perspektiv. Naturen är ju vacker och så, men för de enskilda djuren så pågår det små livsöden överallt. Det är enormt egentligen, så många äventyr som faktiskt sker där ute varje sekund och från så många olika perspektiv. Med den här boken får man titta in i torskens liv. Självklart utifrån människans tolkning, men likväl byggt på realistiska scenarion. Att göra en interaktiv bok om en fisk var faktiskt något jag tänkt på i många år, alltså sedan skrivmaskinstiden. När jag var i tolvårsåldern fanns det soloäventyr där läsaren kunde vara en ninja eller en riddare. Och eftersom de karaktärerna var tagna fick det bli en torsk.

Vad är det med havet som fascinerar dig?

Havet är så läskigt och underbart på samma gång. Det finns ingen bättre arena för ett äventyr. Precis som i boken så är havet både farligt, livgivande och förföriskt. Jag är också bedrövad över hur vi förstört havet. Vi har ju bara en halv spillra kvar. Det finns knappt någon fisk och de grunda vikarna är förändrade till oigenkännlighet. Men för bara några hundra år sedan kokade havet av liv. Jag vill ge barnen en glimt av detta och när de lär känna havet än bättre så får de ytterligare en anledning att ta hand om havet, bättre än vad vi vuxna gjort.

Det farliga djupet hos Lilla havsbutiken
Illustration från boken av Josephine Lawrence

Varför valde du just torsken som huvudperson till boken?

Torsken är tacksam för den är både ett byte och ett bytesdjur, så den lever ett spännande liv. Dessutom har den spelat en nyckelroll i såväl ekosystem som kultur och fiskeekonomi.

Vem ska jag ge den här boken i present?

Egentligen till vem som helst som gillar havet. Det är ju en barnbok och för de lite yngre passar den bra att läsa högt, och låta barnen välja vad torsken hittar på.  Men sedan tror jag även farmor kan tycka det är lite skoj att testa, för att se om hon torskar. Illustrationerna är så fina att de är ett argument i sig, om man gillar havsgrejer. Josephine Lawrence är duktig på att fånga havets magi, och vem har tidigare sett hur det ser ut att bli uppäten av en spätta?

Har du något tips till barn och vuxna som vill göra en insats för havsmiljön?

De flesta barn är redan ganska duktiga på att inte skräpa ned vid havet. Som vuxen kan man försöka följa WWF:s fiskguide när vi står vid fiskdisken. Burfångat är bra. Fryst fisk utan hållbarhetsmärkning kan vi undvika lätt. Men annars är det en politisk fråga hur vi tar hand om våra hav. Men en sak kan rekommenderas även till dem utan rösträtt – bada, hoppa, snorkla och plocka snäckor. Vi måste älska havet och tänka på det ofta.  

Skulle du vilja skriva någon mer bok och i så fall om vad?

Absolut. Kanske om det tropiska havet. Eller det riktigt djupa nattsvarta havet. Där är det säkert ännu farligare.

Tack Linus för att du delar med dig av dina kloka tankar och reflektioner! Vi längtar redan efter att läsa din nästa bok!

Du kan köpa boken här!


Illustration från boken av Josephine Lawrence

Lämna en kommentar