Recept
Recept med tång, musslor och sjöpung
På vår blogg har vi samlat våra bästa tips på hur man kan laga mat med tång och alger, hur man kan laga mat med sockertång och mycket mer. På denna sida samlar vi våra bästa tips och länkar till recept med tång, musslor och sjöpung! Varmt välkommen att utforska en kulinarisk värld av umami, sälta, smakförstärkning och smak av hav! Ingredienserna från havet finner du på vår samlingssida "En smak av hav".
Tång
Kladdkaka med dulse
Det här receptet på kladdkaka med Dulse kommer från mästerkocken Frida Ronge och finns på köket.se. Läs gärna hur det gick till när vi testade det för första gången! För att baka det behöver du rödalgen dulse, som även kallas för söl.
Ljuvlig kladdkaka med mörk choklad och dulse
Grahamsbullar med sockertång
Du behöver: tångpulver (mald sockertång)
Jag älskar verkligen att baka, och sedan jag började baka med tång har en helt ny värld öppnat sig. Här hittar du mitt favoritrecept på grahamsbullar med tångpulver av mald sockertång! Inte bara får det bröddegen att jäsa så mycket bättre, bullarna blir också otroligt mycket saftigare, nyttigare och mer mättande!
Nybakade grahamsbullar med sockertång
Några andra av våra favoriter bland tångrecept:
Nattjäst tångbröd
Du behöver: sockertångspulver
Bröd, chips och pannkakor med tång
Du behöver: sockertång och sockertångspulver
1 msk sockertångspulver i pannkakssmeten gör susen!
Sockertången gör pannkakorna fantastiskt goda, nyttiga och mättande
Friterad vit fisk i rörhinna med tångmajonnäs
Du behöver: rörhinna och sockertångspulver
Pasta med tångpesto
Du behöver: sockertång
Algssons frestelse
Du behöver: sockertång
Sockertångskola
Du behöver: sockertång och sockertångspulver
Fridas friterade rörhinna
Du behöver: rörhinna
Friterad rörhinna ger en fantastisk smak av vit tryffel
Musslor
Fröknäcke och skärgårdsbaguetter med musselpulver
Recept med musselpulver från Musselfeed
Pasta Vongole med musselpulver
Musselpulvret ger din Pasta Vongole extra djup och smak
Chokladbollar med musselpulver
Du behöver: 1 msk musselpulver
Om du som jag älskar chokladbollar så bara måste du testa det här receptet på chokladbollar med musselpulver från bohuslänska Musselfeed! Musslor kallas ofta för supermat från havet eftersom de är väldigt nyttiga för oss människor. De är rika på bland annat protein, bra fetter som omega 3 och omega 6 samt näringsämnen som järn, kalcium, selen och zink. Musselpulver är en fantastisk smakförstärkare som ger mycket umami och ett enkelt sätt att få in mer musslor i kosten. Bara fantasin sätter gränser för vad det kan användas till! Musselpulver passar fantastiskt bra i bl a buljong, risotto, aioli, fisksoppa, moules - och chokladbollar!
Chokladbollar med musselpulver
Sjöpung
Matlagningstips med Ciona umamifond:
Fröknäcke: se recept här!
Svamprätter: Häll i några skvättar i stekpannan i slutet av stekningen.
Stekt sallad: Bryn vitlök, och chilli i olja, woka rödlök samt en grön sallad, tex isbergssallad eller mangold, och skvätt över en matsked Ciona fond som woksås.
Pasta Ciona: Koka valfri pasta. Häll på en blandning av 1/3 Ciona fond och 2/3 olivolja samt rikligt med vitlökshack och persilja. Peppra. Addera färska räkor och cocktailtomater. Beroendeframkallande.
Sås till ostron: 1 finhackad charlottenlök, 1 dl röd vinäger, 1 dl olivolja, 3 msk Ciona fond, svartpeppar.
Stekpensla det som ligger i stekpannan; fläsk, fisk, grönsaker eller nöt – uteslut extra salt.
Hamburgare med Ciona umamifond
4 portioner
1 kg blandfärs (50% nöt, 50% fläsk)
2 ägg, hela
2 msk Ciona-fond
2 små vitlöksklyftor
svartpeppar efter smak
Rör ihop till smet och forma hamburgare. Grilla & njut!
Notera att det inte är något extra salt i hamburgarna.
Chokladbollar med Ciona umamifond
Du behöver: 2 tsk Ciona umamifond
Om du gillar chokladbollar måste du också testa det här receptet med Ciona umamifond! Fonden är en superb smakförstärkare som lyfter fram choklad, umami och hav i dessa oemotståndliga chokladbollar.
Chokladbollar med Ciona umamifond
Fler länkar med recept
"Havets godbitar" - recept med tång, musslor och sjöpung från Innovatum
"Laga mat med alger och tång" - recept från Göteborgs universitet