Leveranstid 2-4 vardagar - Frakt 59 kr - 30 dagars öppet köp

Intervju med keramiker Sara Ekdahl

Intervju med keramiker Sara Ekdahl

Ett stenkast från havet i idylliska Kungshamn hittar du Sjögatan 3. Här har keramiker Sara Ekdahl skapat en egen oas och keramikstudio. 

Vi blev förälskade i Saras keramik första gången vi såg den. Runda, mjuka former och havets färger kombineras med robust, stolt keramik - som en sinnebild av det bohuslänska kustlandskapet.

Tvålfat i keramik i Lilla havsbutiken
De vackra tvålfaten i keramik finns nu i Lilla havsbutiken

Vi fick chansen att ställa några frågor till Sara för att få reda på mer om henne och hennes skapande. Läs vår intervju här!

Vem är du?

Jag är en kreativ tjej, utbildad konditor som jobbat inom ekonomi senaste åren. Jag testade drejning för några år sedan och hittade "min grej".

Keramiker Sara Ekdahl Sjögatan 3 
Keramiker Sara Ekdahl i sin keramikbod vid havet

Vad betyder havet för dig?

Havet och Fisketången är mina största inspirationskällor när jag drejar. Älskar havet en blåsig höstdag! Jag har bland annat en tallrik som jag glaserar i en färg som ser ut som ett brusande hav.

Keramik i Kungshamn
Keramik med utsikt över bohuslänska sjöbodar och hav

Har du alltid bott i Kungshamn?

Jag är född och uppvuxen i Göteborg men tillbringade många sommarlov hos min farmor i Kungshamn. Farmor var konstnär och hon uppmuntrade alltid oss till kreativt pyssel.

Hur kom det sig att du började med keramik?

För några år sedan var jag mycket stressad och fick rådet att ta mig tid att göra något som jag tyckte om. Jag tog en kurs i drejning i Göteborg och fastnade totalt!

Keramiker Sara Ekdahl tallrik
Den vackra skålen "Fisketången"

Vad betyder keramiken för dig?

Oj... alltså den känslan att skapa något med mina händer ger mig en enorm energi! Det är som ett rus, ett flow och allt mitt fokus är på det jag skapar. Jag kan inte sitta och fundera över vad vi skall göra till middag för då blir alstret inte bra. Man kan tro att hjärnan anstränger sig men det ger mig ett lugn att få fokusera. Det blir ett slags mindfulness. Jag har världens roligaste jobb!

Keramiker Sara Ekdahl tallrik
Keramik med mjuka, jordnära toner

Hur kändes det att ta steget att satsa på keramiken fullt ut?

Jag har aldrig varit så orolig av mig utan har ställt mig frågan "vad är det värsta som kan hända?". Så det har övervägande varit spännande och fantastiskt roligt att satsa fullt ut på keramiken. Jag tycker att det är viktigt att lyssna på sig själv, skapa sin egen lycka och framgång. Det finns så många normer idag kring vad "framgångsrik" är och betyder. Det är jag själv som bestämmer vad som är viktigt för mig och därmed när jag är framgångsrik. Det tycker jag att det pratas för lite om.

Besök Sjögatan 3 i Kungshamn

Om du har vägarna förbi Kungshamn kan vi varmt rekommendera ett besök i Saras keramikbod på Sjögatan 3. Sist vi var där kom vi hem med nya tallrikar, témuggar och en skål i form av ett hjärta, och det ger verkligen guldkant i vardagen att få använda dem. 

Magnus Lenngren Lilla havsbutiken i Sjögatan 3
Magnus med nya muggar och tallrikar i naturvit keramik

Beställ Sara Ekdahls tvålfat i Lilla havsbutiken

Vi blev så glada när Sara sa ja till att låta några omsorgsfullt skapade tvålfat flytta in i Lilla havsbutiken. Varje gång man ser de här tvålfaten blir man alldeles lycklig. De mjuka, runda formerna i den robusta, stolta keramiken ger ett stilrent och elegant intryck. Tänk att ett tvålfat kan bli till rummets finaste inredningsdetalj! 

Tvålfat i keramik
De vackra tvålfaten finns både i blått och vitt

De eleganta tvålkopparna är drejade och glaserade med stor omsorg för hand och varenda en har sitt unika utseende och form. Här vilar din favorittvål kungligt som på en tron!

Tvålfaten är drejade i en ljus stengodslera. De blå tvålfaten är glaserade i blåmelerad blank glasyr, de vita är glaserade i vit blank glasyr.  

Kombinera gärna med en Smögentvål

Ett stenkast från Kungshamn ligger Smögen, där familjeföretaget Smögens tvålbruk håller till. Dessa tvålfat från Kungshamn passar perfekt till Smögentvålarna! De ekologiska, handgjorda tångtvålarna från Smögens tvålbruk både doftar himmelskt, gör under för huden och bidrar till strandstädning. 

Tvålfat och tvålen Tång & Granskott i Lilla havsbutiken
Det vita tvålfatet med tvålen "Tång & granskott"

Tvålfat och tvålen Tång & lavendel i Lilla havsbutiken
Det blå tvålfatet med tvålen "Tång & lavendel"

Tvålfat i keramik med ansiktstvål från Smögens tvålbruk i Lilla havsbutiken
Det vita tvålfatet med ansiktstvålen med doft av ros

Spana in alla tvålarna här!

 

Lämna en kommentar