Leveranstid 2-4 vardagar - Frakt 59 kr - 30 dagars öppet köp

Intervju med konstnär Emma Haralds

Intervju med konstnär Emma Haralds

När jag fick se konstnär Emma Haralds alster för första gången blev jag alldeles hänförd. De är så vackra! Emma Haralds har en sällsynt känsla för att fånga de små detaljerna i havets invånare, samt ett särskilt öga för komposition, färg och form. 

Vi är så glada att få in Emma Haralds fantastiska verk till Lilla havsbutiken. Först ut är den runda Västkusbrickan och tygkassen med räkan. I väntan på de vackra postrarna med fler av havets djur ville vi lära känna Emma lite mer. Här bjuder vi på en färsk intervju med Emma Haralds!


Runda Västkustbrickan med mås, tång och musslor

Vem är du?

Ja vem är man. En som siktar på att vara så lycklig, fri och i nuet som möjligt. Göra precis det jag dras till. Varje dag ska ha guldkant. Sen är det kreativa en stor kaka av vem jag är, formgivande och det visuella spelar sin visa i allt jag ser och gör.

Varifrån kommer din kärlek till havet?

Som kustnära bo, med otalet turer till västkustens alla vrår, så faller det sig ganska naturligt att tolka och återskapa den. Saltvattnet och hur vi nyttjar delikatesserna därifrån är ytterst centralt, inte minst historiskt sett. Fisket. Dessa karaktärer bär liksom på hela kustens identitet. Som kreatör så känner jag att min uppgift är att skapa medel för folket att identifiera sig med. Känner man samhörighet med västkusten så ska det finnas möjlighet att plocka med sig en del av den. Till exempel en bricka med fiskmås eller en tygkasse med räka.

Tygkasse med räka av Emma Haralds i Lilla havsbutiken
Bär med dig västkusten i den fina tygkassen med räkan

Var hämtar du inspiration till ditt skapande?

Det var nästan så jag direkt sökte efter ett svar utifrån, på den här frågan. Men jag skulle nog vilja säga att inspirationen kommer inifrån. Något utomstående har kapaciteten att lyfta fram det vi har inom oss, och skapandet tar sin form utifrån det. 

Havet
Havet en stilla sommarkväll

Favorit bland havets djur och tångarter?

Visuellt är det väldigt läckert med skiftningarna som fiskfjäll ger upphov till. Akvarell är väldigt tacksam vad gäller att fånga upp det där. I flera av fiskarna jag målat har toner av grönt, violett och rosa halkat in, och gett en dimension till.

På tallriken är räkor något jag skulle kunna leva på alla dagar i veckan. Kan ha lite förkärlek till Räkan jag målat, och vara skälet till att just den hamnat på tygkassen som finns att tillgå.

Fisk målad av Emma Haralds i Lilla havsbutiken

Vilket av dina motiv borde alla ha i sitt kök? 

Hummern har gått och blivit väldigt poppis i posterform. Och just köket tycks vara platsen att låta den ståtligt hänga i. Originalet själv har fått plats på en köksvägg i Tyskland. Väldigt roligt.

Poster med strandkrabba i Lilla havsbutiken
De vackra postrarna med motiv från havets djur kommer snart

Vad ville du som barn bli när du blev stor?

Som liten ville man bli delfinskötare, veterinär, allra helst skulle jag jobba med hundar. Folket runt mig har dock orubbligt stått fast vid att det med största sannolikhet kommer vara formgivning av någon karaktär som den där Emma kommer att hålla på med. Låg någonting i det.

Hund målad av Emma Haralds i Lilla havsbutiken

Har du någon dröm inför framtiden?

Drömmar finns det gott om, visioner jag varje dag siktar mot.

Mycket av vad lilla Emma en gång bara kunnat drömma om är idag min verklighet. Och de visioner som ännu inte tagit fysisk form, är så klara och tydliga i sinnet att det bara är en tidsfråga. En vardag där jag ägnar mig åt skapande som yrke. På min framtida gård på landet, med höns, hundar, vänner och festligheter, god mat och gott att dricka. Jag ska dit. Utan tvekan.

Havet i solnedgång

Vad vill du förmedla med ditt skapande?

Hela projektet som jag vill kalla det - att måla och bygga upp en verksamhet av det, gör jag dels för att jag verkligen vill visa att det går att skapa och driva något man brinner för. Allt går. Med mål, tro på sig och sin oändliga kapacitet, driv och fina människor runt sig så är allt möjligt. Mitt skapande innefattar måleri, men bakom det även ett skapande av hela varumärket. Så vad jag vill förmedla är att låta sig skapa, och av det är det möjligt att skapa något ännu större.

Tygkassen med räkan är helt fantastisk - vill du berätta mer om hur den kom till?

Att måla en räka var så gott som självklart till Västkustserien. Bland mina fina följare tycktes den gå hem med råge. Men hård konkurrent är fiskmåsen. Som båda önskades på tygkasse. Efter omröstning blev räkan med en hårsmån den att sätta på kassen. I naturfärgad textil. Ypperligt att slänga ner lunchlådan, badkläder, förnödenheter, vad som helst.

Tygkasse med räka och västkust av Emma Haralds i Lilla havsbutiken
Den fina tygkassen med räkan

Finns det någon rolig kuriosa om dig som få känner till?

En och annan okänd kuriosa lär finnas. Är inte så mycket av en öppen bok och ganska sparsam med att skylta med egenheter. Men lite blandad kompott av sig har vi här:

  • Dansar bugg. Både kurser om veckorna, och är ute var och varannan helg.
  • Tycker det är väldigt trevligt att dricka rom. Bland tända ljus i toner av Elvis eller jazz.
  • Någongång vill jag ha en läcker amerikansk bil.
  • Drivit eget som nagelterapeut tidigare.
  • Livsfilosofi: Force nothing, det som ska ske sker.

Tusen tack Emma för dina fina och inspirerande svar, och för att vi får ha dina kreationer i Lilla havsbutiken!

Runda Västkustbrickan med tång, musslor och fiskmås av Emma Haralds
Den vackra Västkustbrickan

Spana in Västkustbrickan och tygkassen med räkan!

 

Lämna en kommentar