Leveranstid 2-4 vardagar - Frakt 59 kr - 30 dagars öppet köp

Intervju med Smögens tvålbruk

Intervju med Maria och Carl-Johan vid Smögens tvålbruk!

Maria Arnborg och Carl-Johan Söderbom vid Smögens tvålbruk intervju hos Lilla havsbutiken

Maria Arnborg och Carl-Johan Söderbom som driver Smögens tvålbruk

De fantastiska, ekologiska tångtvålarna från Smögens tvålbruk var det absolut första vi tog in i Lilla havsbutiken. Därför ligger de oss lite extra varmt om hjärtat. Med sina hudvårdande egenskaper och oslagbara doftkombinationer som Tång & Lavendel, Tång & Granskott, Tång & Kaffe, Tång & Trädgård och den mer vilda, kaprifoldoftande Kallbadet har de blivit enormt populära. 

Tvålar med tång från Smögens tvålbruk hos Lilla havsbutiken

Tångtvålar från Smögen

Vi var nyfikna på att veta mer om eldsjälarna bakom tvålarna och fick tillfälle att ställa några frågor till Maria och Carl-Johan!

Ni driver idag ett fantastiskt tvålbruk. Men hur började det - hur kom ni på idén att starta ett tvålbruk? 

Vi har länge haft som intresse att försöka tillverka det vi använder, att göra egen tvål blev en del av vår självhushållande livsstil. För nu ungefär två år sedan började vi tillverka mer tvål än vad vi själva använde, vi gav bort tvålar till vänner som blev överförtjusta och tyckte att vi borde börja sälja våra tvålar. Sen gick allt väldigt snabbt och tvålbruket har varit igång sedan dess.    

Vad har ni jobbat med innan ni började med tvålbruket?

Vi är mångsysslare som har gjort lite olika saker. Carl-Johan är jurist från början och Maria är präst och terapeut.    

Maria Arnborg vid Smögens tvålbruk intervju hos Lilla havsbutiken

Maria Arnborg är både tvålmakare, präst och terapeut

Vilka är era drivkrafter?

När det gäller tvålbruket så är drivkraften densamma som när vi startade - att göra en riktigt bra tvål som vi själva vill använda och som inte förstör vår natur. Så har också strandstädningen tillkommit, att göra vad vi kan för att rädda havet från plast. Tidigt när tvålbruket startade visste vi att vi ville använda vårt företag än att göra något bra för naturen. Vi ville ge något tillbaka till havet. Så vi valde att låta fem kronor per såld tvål gå till strandstädning av Bohuskusten. Det har med tiden blivit många tusenlappar och åtskilliga hundra kilo insamlat skräp.  

Har ni några andra intressen utöver tvål?

 Ja, väldigt många andra intressen och vi har ständigt svårt att få tiden att räcka till allt roligt vi vill göra. Vi har en trädgård där vi odlar mycket av vår egen mat, vi har en liten skogsgård som vi sköter om, vi älskar att vara ute i naturen och vi är båda engagerade i Hemvärnet. Vi har dessutom två döttrar med många intressen som vi stöttar och vi är familjehemsföräldrar till ytterligare ett barn.  

Hur kommer det sig att ni valt att använda tång i alla era tvålar?

Tång är en fantastisk råvara som är användbar till väldigt mycket. I tvålen tillför den dels massor med mineraler och dels en fin mjukgörande sackarid som använts för hudvård i olika former av tångbad på Smögen i över hundra år.

Smögens tvålbruk

Carl-Johan Söderbom plockar sockertången i Makrillviken intill huset.

Har ni funderat på att lägga till någon mer slags produkt än tvål i sortimentet?

Ja, vi kommer absolut att släppa fler produkter. I dagsläget planerar vi för ett schampo och en raktvål. 

Har ni någon oväntad, galen idé på tvålsort, som ni skulle vilja testa?

Vi har en helgalen idé som vi redan har testat och den blev så bra att den snart kommer på marknaden. Vi vill inte avslöja mer än så men vi tror på succé! 

Hur hamnade ni i Smögen och vad är er koppling till platsen?

Vi skaffade oss ett sommarhus på Smögen för länge sedan, Marias släkt är därifrån och familjen hade länge haft sommarställen i trakten. Vi tillbringade sedan allt mer tid på Smögen och en sommar bestämde vi oss för att stanna kvar över vinter också. Det var snart 8 år sedan och vi har inte ångrat oss. 

Om ni drömmer er framåt... hur ser Smögens tvålbruk ut om tio år?

Vi har gjort en överenskommelse med oss själva om att bara driva tvålbruket så länge vi tycker att det är roligt. Därför är det svårt att sia om framtiden men än så länge blir det bara mer intressant ju längre tiden går. Vi tror att vi kommer göra fler samarbeten och kanske också hålla kurser i tvåltillverkning men egentligen är det bara spekulationer, det har blivit så att tvålbruket lever sitt eget liv och vi hänger mest på och ser vart det tar vägen.    

Tusen tack Maria och Carl-Johan för att ni ville dela med er av era tankar och för det fantastiska hantverk ni gör och inspirerar med!

Tång och kaffe

Varje tvål är ett hantverk. På bilden ser du tvål av sorten "Tång & Kaffe" med kaffe från Smögens kafferosteri.

Tillsammans gör vi skillnad

För varje såld tvål skänker Smögens tvålbruk 5 kr till organisationen Pelagiska, som arbetar med strandstädning av Bohuskusten. För varje beställning i Lilla havsbutiken skänker vi 5 kr till Naturskyddsföreningens arbete för havet. Tillsammans med er gör vi skillnad! ❤️ 

Läs mer

Vill du spana in Marias och Carl-Johans tångtvålar? Här hittar du vårt sortiment med tångtvålar från Smögens tvålbruk och här kan du läsa mer om Smögens tvålbruk!

 

Lämna en kommentar