Leveranstid 2-4 vardagar - Frakt 59 kr - 30 dagars öppet köp

Intervju med Tångkullan

Tångkullans tångsalt var startskottet för vår satsning på mathantverk från havet och kommer alltid att ha en alldeles särskild plats i våra hjärtan. Tångkullan står för hållbarhet, hälsa, miljö, ekologiskt, närodlat, tång, hav, goda smaker och hantverk - precis det som är hjärtat i Lilla havsbutiken!

Tångkullans tångsalt hos Lilla havsbutiken
Tångkullans tångsalt

Vi var nyfikna på att veta mer om de inspirerande och härliga människor som driver Tångkullan och är väldigt glada att få dela vår intervju med dig!

Hur kom det sig att ni startade Tångkullan?

Tångkullan grundades 2020 och är ett litet familjeföretag med rötter på Öckeröarna och i Dalarna. Tångkullan vill engagera människor att använda svensk tång i sin hållbara livsstil. Idén till Tångkullan föddes ur tanken av att tillvarata och utveckla den kunskap som våra tidigare generationer byggt upp. Vi älskar livet utomhus och vill fortsätta bygga en hållbar livsstil för kommande generationer. Vi tror att tång är en del i framtidens hållbara mat.

Hur kommer det sig att ni håller till både i Dalarna och på västkusten?

Vi vill att våra rötter och vår livsstil ska spegla vår verksamhet. Halva familjen är från Öckeröarna och halva familjen är från Dalarna. Alla bidrar med något, tångintresset finns hos alla allt från sjuåringen till 75-åringen.

Tångkullans systrar
Systrarna som driver Tångkullan

Hur kom tången in i era liv och varför använder ni den?

Vi upptäckte tången på våra långa simturer i havet, samtidigt som vi hade span på framtidens hållbara mat. Nu har vi omfamnat möjligheten att använda tång som en näringsrik råvara för en hållbar livsstil. Tång innehåller viktiga mineraler, vitaminer, omega-3, en massa fibrer. Den är perfekt som smaksättare och tillför textur. Tångkullan vill bidra till att vi blir mer självförsörjande när det gäller mat och fokusera på lokalodlat och att vi är rädd om våra hav. I vårt företaget fokuserar vi mycket på tångutflykter och hållbar naturturism samt våra ekologiska mathantverk med svensk tång. I Tångkullan AB finns kompetens inom fiskenäring, odling, växtfauna, dykning, turism, ledarskap, coachning, organisationsutveckling, hälsa & friluftsliv. Tångkullan har även en specialutbildning inom Seaweed Foraging, Food & Health.

Tångkullans tångsalt innehåller en fantastisk smakkombination. Hur kom ni fram till den?

Vi älskar att kombinera smakerna från våra favoritlandskap Dalarna och Bohuslän. Vi odlar mycket på land också så det var naturligt att använda det vi själva odlar.

Tångkullans tångsalt hos Lilla havsbutikenTångkullans tångsalt innehåller havssalt, gräslök, rörhinna, citronverbena och blåstång

Vad kan man använda tångsaltet till?

Tångkullans Tångsalt är ett grönt allroundsalt som går att använda till i stort sett allt: fågel, fisk, kötträtter och vegetariska rätter, äggrätter och sallader.

Vilka fler produkter har ni, utöver Tångkullans tångsalt?

Tången används till exempel till de egna produkterna Tångsalt och Tångkraft, en ekologisk måltidsddryck, som bidragit till att Dalarna hamnat i topp tre i livsmedelsinnovation i Sverige.

Tångkullans tångsalt hos Lilla havsbutiken
Tångkullans mathantverk: Tångkraft och tångsalt

Vilken tångart är er absoluta favorit och varför?

Sockertång :-). Vi är också grundare och delägare till tångodlingsbolaget Ten Island Seafarm AB där vi odlar sockertång, den är fantastisk att äta, odla, vacker och god att smaksätta mat med.

Sockertång hos Lilla havsbutikenSockertång från Ten Island Seafarm på tork 

Stort tack!

Stort tack Anna med familj på Tångkullan för att vi fick lära oss mer om er fina verksamhet!

Testa Tångkullans tångsalt i din matlagning

Blir du också inspirerad att använda Tångkullans tångsalt i din matlagning? Saltet innehåller havssalt, gräslök, rörhinna, citronverbena och blåstång. Det passar till allt ifrån sallad, grillad kyckling, lax och kött till ugnsrostade grönsaker. Här hemma använder vi den i all vardagsmatlagning, istället för vanligt salt, när vi vill få lite extra krydda och djup i maten. Den vackra glasburken kan sparas och användas som en söt liten vas eller sockerskål.

Läs mer och beställ Tångkullans tångsalt här!

Lämna en kommentar