Intervju med Warbergs tångbruk
En växtnäring med tång som får växterna att jubla
Bland våra allra mest omtyckta produkter finns den organiska växtnäringen med tång från Warbergs tångbruk. Den är otroligt populär och efter att ha testat förstår man varför! Allt från våra palettblad och pelargoner till rosor och dahlior växer så att det knakar efter att vi började med denna växtnäring.
Med jämna mellanrum kör vi hem till Jakob och Rosita Ahlstedt på Warbergs tångbruk för att fylla på vårt lager av deras fantastiska växtnäring. Det är alltid lika trevligt att hälsa på! Vi är så glada att få publicera en intervju med dem, där vi får chansen att lära känna dem och deras drömmar närmare!
Här kan du beställa och läsa mer om växtnäring med tång!
Växtnäring med tång i blomsterprakt
Vilka är ni som driver Warbergs Tångbruk och vilka roller har ni?
Vi som startat och driver Warbergs Tångbruk är Jakob och Rosita Ahlstedt, gifta sedan 22 år och boende på Getterön med två barn. Jakob är ursprungligen från Stockholm och Rosita är född och uppvuxen i Varberg.
Rosita och Jakob Ahlstedt som driver Warbergs tångbruk
Hur kom det sig att ni startade Warbergs Tångbruk?
Någon slags dröm och förhoppning om att så småningom få arbeta fullt ut med miljövänliga produkter och lösningar sprungna ur vår kust- och havsmiljö här på västkusten.
Berätta mer om växtnäringen - hur blir den till och vad är det i den som växterna behöver?
Det riktigt intressanta med tången, och som på många sätt är det som skiljer det från övriga gödningsämnen, är att det utöver gynnsamma NPK-värden för många växter innehåller s k mikroliv (encelliga eller flercelliga organismer, bakterier, svampar och andra algkulturer), goda tillväxthormoner och aminosyror.
Vår växtnäring består primärt av sågtång som vi plockar upp från klippor runt Varbergstrakten när blåst och storm drivit upp längs strandlinjen. Vi plockar alltså enbart den tång som naturen skördar åt oss så att säga. Tången avsaltas och läggs sedan dränkta i stora kar som vi vårdar och pysslar om under ca 8 - 10 veckor innan vi dubbel-filtrerar och buteljerar eller tappar på dunkar för dem som vill ha ’stor-pack’ eller använder vår växtnäring mer industriellt vid uppdrivning av egna växter för försäljning etc.
Sågtång ger fantastisk näring till växterna
Vilka växter kan man använda växtnäringen till - och vilka har ni märkt växer allra bäst av den?
Skulle vilja säga alla prydnadsväxter med uttalade bladverk såsom palettblad eller växter med ymniga eller rikliga kronbad såsom pelargoner etc.
Växtnäringen med tång gör underverk för palettblad
Växtnäringen gör också mirakel för pelargoner
Hur hamnade ni på Getterön i Varberg?
Genom en oerhört lycklig slump som dessutom skedde i en tid innan bostadspriserna härute fullständigt spårade ur. Vi hade förmånen att bo i en alldeles fantastisk våning inne på Västra Vallgatan och hade inga som helst planer att flytta därifrån på ganska många år, men så dök detta gamla fullstora hus upp i ett mäklarfönster. Vi åkte ut och blev upp över öronen förälskade och lyckades dessutom vinna budgivningen. Så här nästan 25 år senare kan vi fortfarande inte riktigt förstå att det verkligen hände!
Hur kom tången in i era liv och vilka fördelar ser ni med att använda den?
Via en stor kärlek till och ett stort intresse för havet och den svenska västkusten och allt vad det kan erbjuda. Varit och petat i ett antal verksamheter kopplade till de här miljöerna genom åren - SUP- och kajakuthyrning, skaldjursodling och stuguthyrning e t c, men det här är väl helt enkelt det som är mest unikt och dessutom ’bitit’ bäst.
Den mest uppenbara fördelen med att använda tången på det sätt vi gör är de goda resultaten på växterna samtidigt som vi kan garantera en 100%-igt organisk produkt. Finns inget annat i vår näringslösning annat än tången - med alla dess nyttigheter nämnda tidigare - och vatten.
Det visade sig ju under våren 2022 att den överlägsna majoriteten av den s k ekologisk flytande växtnäring som finns på marknaden innehåller sådana mängder klopyralid att många växter helt enkelt dog. Anledningen till klopyralidhalterna i dessa växtnäringar är att de baseras på s k vinass som inte minst är en restprodukt vid odling och framställning av socker från betor. Detta köps in som en ingrediens till dessa växtnäringar, men då bet-odlingarna besprutas så finns de här klopyraliderna kvar i den framställda växtnäringen. Vår produkt är garanterat fri från vinass…
Jakob häller upp växtnäringen i flaskor
Är ni engagerade även i annat, utöver växtnäringen (intressen, jobb mm)?
Vi har båda två s k ’kvalificerade jobb’ i våra vanliga liv och som dessutom fotat kräver mer än de tänkta 40 timmarna per vecka, så det är mycket helg- och kvällsjobb med tången för att få det att utvecklas. Å andra sidan är det sådan kontrast till våra ’vanligs’ jobb, så det är oftast rent avkopplande. Dock kan en del få vänta onödigt länge på svar på intervjufrågor… ;-)
Visst har ni en hund också? Tycker hen om tång lika mycket som ni?
HAHA! Ja, en väldigt liten men ganska uppkäftig chihuahua som heter Wilmer. Och han älskar tången då den tydligen luktar himmelskt för en hundnos. Han rullar sig gärna i det också om man tappar uppmärksamheten. Luktar inte kalas i TV-soffan se’n…
Sågtång är perfekt att rulla sig i, tycker chihuahuan Wilmer!
Har ni några fler produktidéer eller drömmar inför framtiden?
Vi jobbar just nu på en jordförbättrare av tång som vi hoppas ha tillgänglig i alla fall i mindre skala till 2023, dessutom kan det komma en liten knorr på befintlig produkt till julen. Håll ögon och öron öppna. Den stora drömmen är naturligtvis att kunna driva det som ett fullskaligt företag på heltid en dag.
Något mer ni vill tillägga?
Skulle vilja säga något om detta med miljömässighet. Det är inte alltid lätt, och det kräver vissa beteendeförändringar. Vilket är svårt. Vanans makt är stor. Ofta känns det som att man behöver göra avkall på något för att vara/leva mer miljömässigt. När det gäller vår produkt får man en växtnäring som i många fall visat sig överträffa de mer namnkunniga och använda växtnäringarna - och det värsta man kan ’drabbas’ av med vår produkt är litet eventuella fällningar i flaskan samt att en och annan flaska blir litet rund i botten om man inte lättar på korken då och då. Detta i och med att fermenteringsprocessen fortgår i flaskan då vi inte har några bromsande tillsatser. Låg obekvämlighetsfaktor för ett miljövänligare odlande med ett bättre resultat, anser vi.
Stort tack till Jakob och Rosita för era fina svar!
Vill du beställa växtnäring med tång från Warbergs tångbruk?
Du kommer inte att bli besviken! Här kan du beställa din egna flaska med växtnäring med tång!
Växtnäring med tång från Warbergs tångbruk