Leveranstid 2-4 vardagar - Frakt 59 kr - 30 dagars öppet köp

Miljöpris till "Havets kalsonger"

Idag vill vi skicka ett stort grattis till Erica Hindborg, den ena av författarna till barnboken "Havets kalsonger", som vunnit Miljöpriset 2023 i Jönköpings kommun!

Juryns motivering

Priset delas ut till personer som bidragit till bättre miljö, resurshushållning, ekologisk hållbarhet eller kretsloppstänkande med aktiva insatser i Jönköpings kommun. De skriver på Jönköping kommuns hemsida att "Årets pristagare har med framåtanda och kreativitet utformat verktyg för barn att lära sig mer om miljön på ett enkelt, roligt och inspirerande sätt". Erica Hindborg fick priset med följande motivering: "För sin barnbok 'Havets kalsonger' som handlar om hur havet smutsas ned och hur vattenmiljön kan förbättras. Boken ger ett underlag till föräldrar och barnpedagoger som vill prata om hållbar utveckling med barn".

Havets kalsonger barnbok om havet i Lilla havsbutiken
Barnboken "Havets kalsonger" med rim, humor, sagolika illustrationer och ett viktigt budskap

Intervju med Erica Hindborg

Vi blev så glada och stolta över att höra detta och skickade tre frågor till pristagaren Erica Hindborg, som vi fick fina svar på:

Hur kändes det att få detta pris?

"Jätteroligt! Och väldigt oväntat. Vi visste inte ens att vi var nominerade. Sedan känns det också som att det blev en bekräftelse på vår avsikt att skriva om miljöproblem på ett lättsamt sätt för barn, att vi lyckats med det. Det gör oss ännu mer motiverade att skriva liknande böcker".

Vilken respons har ni fått av läsare på boken?

"Vi har framför allt fått höra från vuxna att de tycker om boken och att det blir roligare att läsa för sina barn då. Barn reagerar så kul på storyn. Många skrattar över kalsongen förstås. De funderar mycket på hur skräpet hamnat i havet, några trodde att det måste varit dumma tjuvar som slängt sakerna där! Vi har också förstått att barnen blir taggade på att plocka skräp av läsningen. Det gillar vi, även om det faktiskt inte borde vara de  som plockar. Det är inte barn som slänger skräp i naturen, utan vuxna!"

Havets kalsonger i Lilla havsbutiken
Texten är på rim och griper tag i läsaren så att man verkligen dyker in i berättelsen

Vilket är ert bästa miljötips till någon som vill göra något bra för havsmiljön? 

"Vårt bästa tips, med tanke på nedskräpning, är att helt enkelt inte slänga skräp någon annanstans än där det hör hemma. Skräp som slängs på land blir skräp i havet. Det förs ut i havet av vattendrag, regnvatten och vindar. Det påverkar djuren, naturen och givetvis oss människor. Så himla onödigt!"


Läs mer och beställ "Havets kalsonger" här!

 

Lämna en kommentar