Om jod i tång
Om jod i tång
Tången, de stora algerna som lever i havet, är känd för att vara rik på naturligt jod och är därför en mycket god källa för att motverka jodbrist. Jod ingår i sköldkörtelhormoner som deltar i ämnesomsättningen. Vissa grupper är lite extra i riskzonen för jodbrist, t ex veganer och de som inte använder salt med tillsatt jod. Eftersom alger innehåller så mycket naturligt jod ska man inte överkonsumera dem.
Smaksättare och tillbehör
Tång ska ses som en smaksättare och tillbehör, och alltså inte utgöra huvuddelen av en måltid.
Tång strösslad på en fiskgryta ger en fantastisk smak, livsviktiga mineraler och andra nyttigheter
Hur mycket tång kan man äta?
Det finns många och komplexa diskussioner kring hur mycket alger man bör äta, och siffrorna skiljer mycket mellan olika studier och länder. I Asien äter man stora mängder alger och det anses mycket hälsosamt, men här i Europa är traditionen inte lika befäst.
Linnéa Sjögren, författare till "Plocka tång & strandväxter", rekommenderar att man äter 5 gram torkad sockertång per dag (ungefär 1 tsk finmald). Hon menar att det är väldigt svårt att veta exakt hur mycket jod tången innehåller och att jod är flyktigt och försvinner från tången vid lagring, blötläggning och kokning.
På Ting med tangs norska hemsida finns mycket spännande information om forskning kring jodhalten i alger.
Strandkantsdrömmar smaksatta med sockertång
Gravida, ammande och de med sköldkörtelproblem
Gravida, ammande och personer med sköldkörtelproblem bör rådfråga läkare innan tång används i kosten.
Rekommendationer från Livsmedelsverket
Livsmedelsverket har inga specifika kostråd när det gäller alger, förutom för gravida, som man avråder från att äta alger.
På Livsmedelsverkets hemsida kan man läsa mer om rekommendationer kring jodintag. Där står att "ett tillräckligt intag av jod" för vuxna över 18 år är 150 mikrogram jod per dag, och för gravida och ammande kvinnor 200 mikrogram. En övre gräns för säkert intag är, enligt Livsmedelsverket, 600 mikrogram jod per dag för vuxna.
Livsmedel som innehåller mycket jod är bland annat skaldjur, mager fisk, mejeriprodukter och ägg. En viktig källa till jod för många är joderat koksalt, dvs salt där man tillsatt jod, som innehåller 50 mikrogram jod per gram salt.
Jodhalt i havsknäcke
Det är väldigt gott att tillsätta tång till bröd och knäckebröd. Havsknäcket från bohuslänska Nordic SeaFarm innehåller 20% blancherad tång. Halten jod i blancherad tång från Nordic SeaFarm är 13 mg/kg. Ett paket Havsknäcke väger 90 g och innehåller 18 g tång, vilket ger ett jodinnehåll på totalt 0.23 mg eller 230 mikrogram. En förpackning på 90 g innehåller 6 stycken skivor, vilket innebär att det är ca 38 mikrogram jod per knäckeskiva.
Det goda havsknäcket från Bohuslän innehåller 20% sockertång som blancherats och därmed blivit av med mycket av jodmängden