Leveranstid 2-4 vardagar - Frakt 59 kr - 30 dagars öppet köp

Redo för vår

Vinter vid havet - men snart är det vår!

Vilken vinter vi haft i år! Har du också haft ovanligt mycket snö där du bor? Här vid Hallandskusten har de granitgrå klipporna bäddats in i ett mjukt täcke av vitaste snö, och små fina snöflingor har landat i det vintermörka havet. Men under ytan förbereder sig havets invånare inför den kommande våren, precis som vi! 
 
I det här nyhetsbrevet kommer vi att berätta om vårens events och några spännande nyheter i butiken. Vi påbörjar också en serie med korta presentationer av oss som driver Lilla havsbutiken. Först ut är vår berättelse om varför vi startade vår verksamhet. I kommande nyhetsbrev får du lära känna Marie, Magnus och sist men inte minst tånghunden Harry!
 

Kommande events

Magnys och Marie Lenngren i Lilla havsbutiken på marknad

Framöver händer mycket spännande! Klart redan nu är att vi kommer att delta i följande events:
 
Långfredagen den 29 mars kl. 10-16 är det åter dags för den populära Påskmarknaden på Gården vid Bron i Veddige! Möt oss och andra utställare i ladugården, smaka på våfflor, smutta på en kaffe eller ta en gofika. Gå en tipspromenad med familjen eller bara häng på gården och njut av att påsken och ljuset är här!
 
Söndagen den 19 maj är det dags för Maritima dagen på Båt-och Sjöfartsmuseet i Onsala. Maritima dagen är en årligen återkommande händelse med aktiviteter med marin anknytning för hela familjen. I år kommer vi att vara med och ha med hela vårt sortiment av tång, mathantverk, böcker och konst med västkusttema!
 
Västerhavsveckan är en temavecka för havsmiljön i början av augusti. I år är vi med på invigningen i Strömstad lördagen den 3 augusti, där det sjuder av spännande aktiviteter med tema hav!
 
Söndagen den 4 augusti är vi på plats för den marina matmarknaden i Fjällbacka! Tång, musslor, sjöpung och annan hållbar mat från havet - här kommer vi att trivas som fisken i vattnet!
 

Nyheter i butiken

Vi har fått in så många spännande nyheter på sistone. Först ut är en fantastisk kokbok om blåmusslor och en gripande skildring av livet som ostrondykerska. Dessutom har vi fått in något som många längtat efter - havssallat odlad längs den svenska västkusten!
 

Blåmusslor - en kokbok för framtiden

Blåmusslor - en kokbok för framtiden

När man väl kommit igång med att laga blåmusslor vill man inte sluta. Det är SÅ gott. Att det dessutom är bland det absolut nyttigaste och mest hållbara du kan äta gör det bara hela ännu bättre! Med boken "Blåmusslor - en kokbok för framtiden" vill Tintin André öka vår medvetenhet om hållbar mat från havet och inspirera fler att upptäcka musslor som både en närodlad delikatess och vardagsmat. 

Recepten tillämpar tillagningsmetoder med inspiration från världens olika kök. Boken går också igenom hur man förvarar och tillagar musslor och vilka drycker som passar till. Den ger vidare en bakgrund till hur musselätandet ser ut i Europa och hur musslor lever, utvecklas och odlas.

Vildplockade ostron - recept, berättelser och bifångst

Vildplockade ostron i Lilla havsbutiken

"Jag kan bli fråntagen allt i livet, men ingen kan ta ifrån mig min frihet och ingen kan ta ifrån mig havet" - så inleder Lotta Klemming denna fascinerande bok om livet som ostrondykerska. Det här är en bok man inte lägger ifrån sig när man öppnat den! Från första sidan är man trollbunden både av de mytomspunna ostronen och av författarens öppna och raka berättelse. Att våga avstå tryggheten och istället satsa allt på sin dröm och sitt kall... Det här är en bok som inspirerar, griper tag och berör - på djupet. 
 
Boken "Vildplockade ostron" innehåller både författarens egna historia om livet som ostrondykerska och kunskap om ostron, ostronskörd och bifångst. Dessutom presenteras flera av Sveriges stjärnkockar som får berätta om sin relation till ostron och dela med sig av sina bästa ostronrecept! 
 

Havssallat

Havssallat i Lilla havsbutiken

Äntligen finns ekologiskt odlad havssallat från det bohuslänska Kosterhavet! De här fina flingorna av havssallat är varsamt torkade och av högsta kvalitet. Gott på sallader, i såser, soppor och som garnityr. Havssallat är inte bara supergott och klimatsmart, utan rikt på både protein, vitaminer, mineraler och fibrer!
 

Vem är vi i Lilla havsbutiken?

Magnus och Marie Lenngren i Lilla havsbutiken

Nu börjar vi en liten följetong om oss som driver Lilla havsbutiken! Vi heter Marie och Magnus och bor vid havet i Åsa i norra Halland, där Bohusläns klippor och Skånes sandstränder möts. Med vår spaniel Harry och våra barn ger vi oss ofta ut och vandrar vid havet och i skog och mark. Lilla havsbutiken är en dröm som växt fram över många år och det är väldigt roligt att få göra det tillsammans som familj. Också våra föräldrar och vänner är engagerade!
 
Idén till Lilla havsbutiken växte fram under Maries tångsafaris och guideturer längs havet. Vi märkte att det finns ett stort intresse för havet och att många vill veta mer och är sugna på att äta hållbar mat från havet. I Lilla havsbutiken samlar vi våra absoluta favoritprodukter från familjeföretag med hållbarhetsfokus längs den svenska västkusten. Som i de flesta familjeföretag så har Lilla havsbutiken blivit en livsstil och passion. Det är på kvällar, helger och lov som vi jobbar allra mest och helst!
 
Ingen dag är den andra lik. Ena dagen går vi till stranden med hinkar och samlar in färsk tång inför en workshop. Nästa dag håller vi föredrag om hållbar mat från havet, och nästa beställer vi nya kokböcker om blåmusslor. Varje dag packar vi beställningar, och ofta blir det både på lunchrasten och på kvällen när lugnet lagt sig. Vi är så glada att ni är med på vår resa mot en hållbar framtid och att man faktiskt kan göra skillnad. Ingen kan göra allt men alla kan göra något! I nästa nyhetsbrev får du lära känna Marie lite bättre!
 

Med sikte på vår

Vinter vid havet i Lilla havsbutiken

Ett litet tag till njuter vi av snö, frisk vinterluft och det vackra vinterljuset. Men vi måste erkänna att vi också ser väldigt mycket fram emot våren med vårfåglar, knapriga tångprimörer och känslan av sand mot fötterna! I helgen ska vi åka och hämta hem ny växtnäring med tång, så att vi är redo inför vårens odlingar. Vi hoppas att träffa dig på kommande events och önskar dig en riktigt fin vårvinter!
 
Bästa vinterhälsningar från de halländska klipporna,
Marie och Magnus 

Lämna en kommentar