Sjöpung – stjärnskottet inom sjömat
Ett riktigt stjärnskott inom den hållbara sjömaten är sjöpungen. Sjöpungar är filtrerande manteldjur som äter plankton och organiskt material i vattnet. På detta sätt renar de havet och minskar övergödningen, precis som musslorna och algerna.
Nära släkting till människan
Visste du att sjöpungar faktiskt är nära släktingar till oss? Faktum är att de är ryggsträngsdjur! Ryggsträngen finns hos de frisimmande larverna, men tillbakabildas när de hittat någonstans att sitta fast.
Bild på odlad sjöpung från Marine taste
Sjöpungar i Sverige
I världen finns det över 2500 arter av sjöpung beskrivna och i Sverige har vi ca 50. De föredrar salt vatten så de håller till vid västkusten.
Ciona intestinalis - arten som odlas i Sverige
Den art som man äter och odlar i Sverige är Ciona intestinalis. Den lever på hårda ytor, oftast på 1-30 meters djup och kan bli upp till 15 cm. Dess färg skiftar från vit till röd och blir allt rödare ju mer plankton den ätit. Den hittas ofta i skugga, som under bryggor och branter, och i musselodlingar.
Bild på sjöpungen Ciona intestinalis från Marine taste
Fantastisk smak
Smaken har liknats vid ett milt ostron och när man kokar fond på den doftar det ljuvligt av hummer. I andra länder som Chile, Korea och längs Medelhavet är sjöpung betydligt vanligare på matbordet.
Ciona umami fond – den svenska sjöpungsfonden som gjort succé
På den svenska västkusten har ett gäng sjöpungsentusiaster skapat företaget Marine taste. Tillsammans har de tagit fram succéfonden Ciona umami fond, som vann klassen för innovativt mathantverk på SM i Mathantverk 2021. Fonden är omåttligt populär hos såväl professionella kockar som nyfikna amatörkockar, och säljer slut nästan så fort den kommer ut i butikerna.
Ciona umami crème – för den riktige entusiasten
Kan du gissa hur många flaskor med fond som krävs för att få fram en burk Ciona umami crème på 60 g? Jo, 100 flaskor! En smakexplosion av salt hav och umami – 30 gånger mer smakintensiv än Ciona Umami Fond.
Inga tillsatser – 100 % sjöpung
Ciona umamifond framställs genom att sjöpungen kokas, silas, reduceras och lagras. Det finns inga som helst tillsatser i fonden eller cremen – bara 100 % sjöpung.
Sälta, umami och kokomi
Produkterna har en hög sälta och stark smak av umami, den femte grundsmaken, och den eftertraktade smakeffekten kokomi, ”mouth filling”. Tack vare den höga sältan håller fonden i flera år!
Laga mat med Ciona umami fond
Du kan använda fonden i nästan all matlagning – till kött, fisk, fågel eller grönt. En matsked Ciona fond kan få en klassisk hamburgare att nå helt nya höjder.
Den är dryg i smaken och ger riklig sälta, så du behöver oftast inte tillsätta annat salt i din mat.
Här hittar du tips på hur du kan använda den:
Svamprätter: Häll i några skvättar i stekpannan i slutet av stekningen.
Stekt sallad: Bryn vitlök, och chilli i olja, woka rödlök samt en grön sallad, tex isbergssallad eller mangold, och skvätt över en matsked Ciona fond som woksås.
Pasta Ciona: Koka valfri pasta. Häll på en blandning av 1/3 Ciona fond och 2/3 olivolja samt rikligt med vitlökshack och persilja. Peppra. Addera färska räkor och cocktailtomater. Beroendeframkallande.
Sås till ostron: 1 finhackad charlottenlök, 1 dl röd vinäger, 1 dl olivolja, 3 msk Ciona fond, svartpeppar.
Hamburgare: 1 kg nötfärs, 1,5-2 msk Ciona fond, peppar (kan givetvis varieras med samma dosering i många färsrätter.)
Stekpensla det som ligger i stekpannan; fläsk, fisk, grönsaker eller nöt – uteslut extra salt.
Hamburgare med sjöpung, 4 portioner
1 kg blandfärs (50% nöt, 50% fläsk)
2 ägg, hela
2 msk Ciona-fond
2 små vitlöksklyftor
svartpeppar efter smak
Rör ihop till smet och forma hamburgare
Grilla & njut
Notera att det inte är något extra salt i hamburgarna.
En notering är att hamburgarna sväller upp fint och behåller sin saftighet väl.
Topprecensioner – ”Ultimat umami”
Ciona umami fonden har fått fantastiska recensioner ända sedan den först kom ut på marknaden. I november 2019 fick fonden 5 av 5 gafflar i Allt om Mat och beskrevs som ”Ultimat umami”.
Nedan kan du läsa recensioner från Dellback:
"Fantastisk! En i särklass helt magisk fond till vad det än må vara, förhöjer smaken på dina råvaror och ger djup och sälta i såser/grytor på ett sätt jag inte tidigare upplevt. Rekommenderas starkt!" /Chris
"Ett måste i köket! Denna tar slut allt för fort här hemma, rekommenderas varmt till många maträtter :) /Ena
"Denna fond kan användas till allt, helt fantastisk" /Carina
"Oumbärlig fond - Detta är fondernas fond som tillför både umami och kokomi till all mat. Har även använt den i bakning och i drinkar. Då fonden inte tillför något annat än umami och sälta passar den lika bra till fisk, kött och fågel." /Christer
"Fantastisk - En fantastisk smakförhöjare som passar till nästan allt" /Karl
"Riktigt bra smakhöjare som är riktigt bra på tex saffran eller peppar. Höjer verkligen dom smakerna" /Dagge