Leverans 1-3 vardagar - Frakt 59 kr

Snorkelleden i Svärjarehålan

Äntligen sommar och tid för snorkling! Den här sommaren satsar vi på att snorkla mycket, såväl i Halland som i Bohuslän. Det är fantastiskt att komma ner under ytan och vaggas in i den lugna rytmen där. Se ålgräset vaja fram och tillbaka, hälsa på små nyfikna fiskar och räkor som tittar fram och gå på tångsafari.

Snorkelleden i Svärjarehålan
Så mycket spännande som finns att upptäcka under ytan!

Svärjarehålan - Hallands första snorkelled

Vi startar vår snorkelsemester i Halmstad, närmare bestämt i Svärjarehålan och Hallands första snorkelled. Här kan man upptäcka naturen bland blåstång- och sågtångsruskor under ytan längs en snorkelled på 200 meter.

Blåstång i Svärjarehålan
Blåstångsruskorna bildar skogar som är hem och mat åt mängder av djur

Vad är en snorkelled?

En snorkelled är lite som en naturstig i vattnet. Istället för att vandra på marken simmar du i havet! Längs leder finner du bojar som är förankrade vid skyltar med information om djur och alger som du kan hitta längs leden.
Snorkelled i Halland
Under varje boj finns en skylt med spännande information

Skyltar med spännande information

Det är väldigt spännande att simma längs en snorkelled och leta efter både djur, alger och skyltar. Illustrationerna på skyltarna i Svärjarehålan är gjorda av Emelie Andersen och Frida Nettellbladt. I Svärjarehålan kan du bland annat läsa om maneter, tång, fiskar och musslor! Alla har de spännande levnadssätt och viktiga funktioner för havsmiljön.
Hjärtmussla
Hjärtmussla

Rörhinna
Rörhinna, eller tarmtång som den också kallas

Min son, som är en riktig expert på att dyka ner till botten, tog tag i diskborstarna som hänger vid skyltarna, och borstade av alger från skyltarna, så nu är de rena och fina att läsa på!
Nervtång i Svärjarehålan
Nervtång med sin vackra blodröda färg

Snorkla i sällskap

När du snorklar är det bra att göra det tillsammans med någon, så att ni kan ha uppsikt över varandra. Den första dagen som vi kom till Svärjarehålan gick vågorna höga och himlen var alldeles mörk. Vattnet var grumligt och det gick inte att se så mycket... Det var bara till att vända om och komma tillbaka nästa dag. Och vilken belöning vi fick för vårt tålamod! Denna dag sken solen på klarblå himmel och vattnet låg alldeles stilla, vattnet var klart och vi fick en underbar snorkeltur!
Rötsimpa i Svärjarehålan
En trumpen rötsimpa gömde sig bland stenar och rörhinna

Syftet med snorkelleder

Snorkelleden i Svärjarehålan invigdes 2013 och är Hallands första, men förhoppningsvis kommer det många fler! Syftet med snorkelleder är att skapa intresse för havsmiljön och hur vi kan ta hand om den.

Strandsnäcka
Strandsnäcka och havstulpaner

Snorkelleden i Svärjarehålan är resultatet av ett samarbetsprojekt mellan Halmstads naturskyddsföreningHalmstads kommun och Halmstads dykarskola. Leden har finansierats av LONA-bidrag (Lokala Naturvårdssatsningen), Halmstads naturskyddsförening, Halmstads kommun och med hjälp av hundratals timmar ideellt arbete. Stort tack till er som skapat detta!

Tångskog vid Svärjarehålan
De stora tångskogarna är oerhört viktiga att bevara för att främja biologisk mångfald och att motverka både övergödning och klimatförändringar

Tips på böcker att ha med till snorkelturen och strandutflykten

Visst blir man nyfiken på att ta reda på vad det är man ser under snorkelturen och på stranden? Här kommer våra bästa tips på böcker att ha med!

Noriko på äventyr i tången

Noriko på äventyr i tången” är Sveriges första barnbok om tång. I den här boken tar Noriko dig med på äventyr bland tången och lär dig roliga saker om de vanligaste sorterna. Du får också trolla med tångens färg, räkna ut dess ålder, göra vackra tavlor och krispiga tångchips!

Noriko på äventyr i tången

Tångguiden

Tångguiden är en praktisk och tydlig när-var-hur-guide för plockning av 10 ätliga, svenska tångarter. Den är både flytande och vattentät! Den innehåller tips på utrustning, information om när och hur man skördar hållbart, anvisningar om hur man tillagar tången och använder dem i matlagningen samt näringsinnehåll. 

Tångguiden

Plocka tång & strandväxter

Plocka tång & strandväxter är en inspirerande presentation av ett 20-tal tångarter och ett 30-tal strandväxter med information om skördesäsong, näringsinnehåll och användningstips.

Plocka tång & strandväxter

Vi önskar er fantastiska snorkelturer i sommar!

 

 

Lämna en kommentar