Leveranstid 2-4 vardagar - Frakt 59 kr - 30 dagars öppet köp

Strandväxter i augusti

Sensommarens blommor vid havet

Så här på sensommaren sänker sig ett magiskt ljus över havet och det sprakar av blomsterprakt bland klipporna. Här får ni se några fynd som jag gjorde på dagens havspromenad!

Fackelblomster - den knallrosa fjärilsmagneten

När strandtriften blommat över tar fackelblomster över den rosa stafettpinnen. Så här på sensommaren kan man få se denna praktfulla blomspira lysa upp i rosa och rött. Blommorna älskas inte bara av oss människor utan också av fjärilar och bin. 

Fackelblomster vid havet
Fackelblomster lyser upp i rosa bland klipporna

Fackelblomster i Lilla havsbutiken
Fackelblomster älskas både av människor, fjärilar och bin

Vildkaprifol - skymningsblomman

Visst är det något alldeles speciellt med vildkaprifolen? Denna unika växt är Bohusläns landskapsblomma och ses ofta bland Bohusläns klippor, men trivs också på kusten här i Halland. 

Vildkaprifolen är en av få lianer i Sverige och liknar lianerna i tropiska regnskogar. Blommorna smakar gott och är vackra att använda i sallader. Man kan också göra saft på dem!  Något man däremot ska undvika är vildkaprifolens stora, röda bär. De kan se goda ut men kan ge stora problem med magen. 

Vildkaprifol vid havet i Lilla havsbutiken
Vildkaprifol - en av Sveriges få lianer

Vildkaprifol i Lilla havsbutiken
Vildkaprifol - Bohusläns landskapsblomma och dessutom goda att äta

Blommorna är kända för sin goda doft. De kallas för skymningsblommor då det är vid skymningen som deras blommor sänder ut en stark, underbar doft. 

Hur kommer det sig att det är vid skymningen som den doftar som mest? Jo, det har med pollinering att göra. Blomman har ett långt, smalt rör som leder till nektarn. Det är bara stora, imponerande insekter som har långa sugrör, till exempel nattfjärilar i gruppen svärmare, som kan nå nektarn. Eftersom dessa insekter är som mest aktiva i skymningen är det då som blomman doftar som starkast. 

Vildkaprifol i Lilla havsbutiken
Vildkaprifol - doftar förföriskt för att locka till sig nattfjärilar

Vresrosen - den förföriskt vackra men invasiva besökaren

Här i norra Halland har vi en snabb frammarsch av vresrosen, denna förföriskt vackra blomma som doftar ljuvligt och lyser upp i rosa bland de granitgrå klipporna. Vresrosen bildar storväxta, greniga buskar i täta bestånd upp till 1,5 m höga.

Vresrosens framväxt för dock med sig en del problem. Vresrosorna är en invasiv art som tränger ut andra växter och påverkar den biologiska mångfalden negativt, men de älskas av bin och humlor som samlar deras nektar och pollen.

Då det är en invasiv art är det bara bra att den plockas och används. Se bara till att inte sprida den utomhus! Blommorna är goda att äta och kan, liksom vildkaprifolen, användas i sallad eller som dekoration. 

Vresrosor vid havet i Lilla havsbutiken
Vresrosor vid havet i Lilla havsbutiken
Vit vresros i Lilla havsbutiken
Vresrosorna kan vara både knallrosa och vita

Hur skiljer man vresros från nyponros?

Två skillnader man kan kika på är blommorna och nyponen. Vresrosens kronblad är oftast knallrosa eller vita, medan nyponrosens är ljusa till något mörkare rosa. Vresrosens nypon är stora, röda och rovlika (tillplattade på mitten), medan nyponrosens är orangeröda, relativt slanka och avlånga. Båda arternas nypon kan användas på samma sätt i matlagning.

Nyponros i Lilla havsbutiken
De söta rosa blommorna på nyponrosen är en kär syn

Nyponrosens nypon i Lilla havsbutiken
Nyponrosens nypon är avlånga och orange-röda

Bok om att plocka tång och strandväxter

Är du sugen på att lära dig mer om strandväxter och vilka man kan äta? Då ska du spana in den här fantastiska boken: "Plocka tång och strandväxter". I den får du massor av spännande fakta, vackra färgbilder och inspiration att utforska strandväxter och tång.

Plocka tång & strandväxter i Lilla havsbutiken
I denna fantastiska bok kan du läsa mer om hur du använder vresrosor, nyponrosor och vildkaprifol i matlagningen

"Tång & Vildros" - Smögentvål med doft av vresros

Det här kan nog vara vår mest romantiska tvål. En ekologisk tvål med torkade blad från Bohusläns vilda vresrosor som doftar intensivt av ros är svår att överträffa. Tvålen "Tång & Vildros" är ekologisk och handgjord av familjeföretaget Smögens tvålbruk i Bohuslän. Den milda sockertången är handplockad i Smögen och återfuktar huden. Rosenbladen ger en underbar doft och kommer från Smögens vilda vresrosor, omsorgsfullt plockade för hand av Smögens tvålbruk.

Tång & vildros - tvål från Smögens tvålbruk i Lilla havsbutiken
Tvålen "Tång & vildros" doftar himmelskt av Smögens vresrosor

Kallbadet - ekologisk tvål med kaprifoldoft

Våra vänner på Smögens tvålbruk har även en tvål med kaprifol från Smögens klippor! Tvålen "Kallbadet" är speciellt framtagen för bad i hav och sjö. Ta med den till nästa dopp och njut av dess löddrande, väldoftande och hudvårdande egenskaper. Om du föredrar en varm dusch är det bara att sluta ögonen en stund och låta dofterna av kaprifol och sockertång att föra dig till havet...

Tvålen är ekologisk och handgjord av familjeföretaget Smögens tvålbruk i Bohuslän. Den milda sockertången är handplockad i Smögen och återfuktar huden. Doften kommer från Bohusläns landskapsblomma, kaprifol!

Kallbadet - tvål med kaprifoldoft från Smögens tvålbruk i Lilla havsbutiken
Din bästa, kaprifoldoftande vän på utebadet eller i duschen

Lämna en kommentar