Leveranstid 1-3 vardagar - Frakt 59 kr - Öppet köp 30 dagar

Höjdpunkter 2023

Höjdpunkter 2023 ✨

Det var hösten 2021 som vi öppnade portarna till Lilla havsbutiken, så det här har varit vårt andra år. Året har varit fyllt av tång, hållbar sjömat och massor av inspirerande möten med både tångsystrar, havsbröder, kunder och leverantörer. Tack till DIG som följer med oss på vår resa mot ett friskt, levande hav och en mer hållbar framtid! Här delar vi spännande höjdpunkter under året som varit!

Tångevent på premiären av Kungsbacka Live

Marie Lenngren och Hanna Wånge på Kungsbacka Live
 
Tillsammans med Hanna Wånge på Kaira Nordic fick vi skapa ett tångevent på premiären av Kungsbacka live! Då fick vi bjuda på tångchips och tångknäcke och skåla i sjöpungstonic! Nu har vi närproducerad sockertång från Hannas halländska tångodlingar i butiken!

Events under Västerhavsveckan 

Marie Lenngren visar tång på naturum
 
Under Västerhavsveckan anordnade Marie flera events på naturum Fjärås Bräcka, bland annat strandstädning på Vallda Sandö, en utställning om hållbar mat från havet och en tångworkshop.

Strandstädning, informationssatsningar och föredrag

Strandstädning med Lilla havsbutiken
Cleansea armband

Under året inledde vi ett samarbete med CleanSea, som arbetar med strandstädning. Som CleanSea Guardians skänker vi varje månad pengar till CleanSea. Dessutom säljer vi CleanSea armband och ger oss själva regelbundet ut och strandstädar.

Vi deltog också i Naturvårdsverkets informationssatsning kring invasiva arter i Sverige, där vi presenterade de olika invasiva krabbor man kan hitta i svenska vatten.
 
Marie fick även äran att hålla föredrag på temat "Hållbar mat från havet" för många inspirerande grupper, bland annat Naturskyddsföreningen i Kungsbacka och Kattegatts kustvattenråd.
 

Nytt för i år - konsthantverk!

Keramik på Sjögatan 3
 
Under året lärde vi känna flera nya, inspirerande familjeföretag längs den svenska västkusten. Nytt för i år var konsthantverk! Under vår sommarutflykt till Smögen fick vi inte bara besöka bästa Maria och C-J på Smögens tvålbruk, vi fick också träffa keramiker Sara Ekdahl på Sjögatan 3 i bohuslänska Kungshamn! Vi har nu både Sara Ekdahls vackra tvålfat i keramik samt fina postrar, tygkassar, disktrasor och brickor med havsmotiv från västkustkonstnären Emma Haralds i butiken.

Tvålfat av keramik med tvål från Smögens tvålbruk

Runda västkustbrickan av Emma Haralds i Lilla havsbutiken

Nya böcker om havet 

Boken I vattnet på västkusten i Lilla havsbutiken
Boken Sjömat - den ätliga mångfalden i havet i Lilla havsbutiken

Vi har utökat vårt sortiment av böcker om havet och tagit in flera nya, bland annat "I vattnet på västkusten" av Alexandra Dahlqvist och "Sjömat - den ätbara mångfalden i havet" av Kennet Lundin.

Sortimentet av tång växer stadigt

Sockertång från Kaira Nordic i Lilla havsbutiken
Rökt tångsalt från ten island seafarm i Lilla havsbutiken
Sågtång, blåstång och tångmix från Scandsea i Lilla havsbutiken
 
Sortimentet av tång utgör hjärtat i butiken och växer stadigt! Vi har fått in närproducerad sockertång och tångsalt från Hanna Wånge på Kaira Nordic. Dessutom har vi fått in fantastiska produkter som den läskande drycken Tångkraft från Tångkullan, rökt tångsalt från Ten island seafarm samt sågtång, blåstång och femtångfröknäcke från Scandsea.

Marknader och events

Magnus och Marie Lenngren i Lilla havsbutiken i Åsa

Många spännande marknader och events har det blivit under året, bland annat Vrakatdagen, Havets dag i Rönnäng, Eskekärr julmarknad, Jul på Gården vid bron, Kungsbacka kulturfestival och Farmers market på Strömma farmlodge.

Paket med en smak av hav 

En smak av hav med tång, musslor och sjöpung i Lilla havsbutiken
 
Det är med stor glädje vi ser hur fler och fler får upp ögonen för att så många bra produkter från västkusten är samlade på ett ställe i vår butik. Under året har vi fått förtroendet att sätta ihop paket med hållbar mat från den svenska västkusten till organisationer som deltagit på EU-mässor och svenska events om havsmiljön.

Löddrande nyheter

Tvålen Havet från Tvåla & Tvaga i Lilla havsbutiken
Tångschampo från Smögens tvålbruk i Lilla havsbutiken

Sist men inte minst simmade två löddrande nyheter in i butiken och tog oss med storm: Tångschampot från Smögens tvålbruk och Havet från Tvåla & Tvaga.

Med siktet mot 2024

Tusen tack för att ni följer med oss på vår resa! Nu ser vi med spänning fram emot vad som ska hända under 2024! 

Lämna en kommentar