Leveranstid 2-4 vardagar - Frakt 59 kr - 30 dagars öppet köp

Varför är det skum vid havet? 

Har du också sett skum vid havet?

Det kan minst sagt kännas skumt med allt skum som just nu trängs längs med klipporna. Men sanningen är att skummet är helt ofarligt och naturligt!  

Varför bildas skum vid havet?

När vattenflödena är höga och det har regnat mycket, som det ju milt sagt gjort på sistone, sköljer mycket vatten genom till exempel skog och myrar. På sin väg samlar vattnet upp organiskt material, rester från växter och djur som levt i marker och vatten, dött och brutits ner till mindre organiska ämnen. Dessa ämnen förs vidare till stranden och havet, där de också bildas helt naturligt, och har den kemiska egenskapen att de minskar vattnets ytspänning. När det blåser och vattnet rörs runt blandas luft då lätt med vattnet och så bildas skum. 

Är allt skum ofarligt?

Nej, inte riktigt. Visst skum är skumt på riktigt! Det naturliga skummet är oftast vitt med toner av gult eller brunt, luktar inget särskilt eller kanske lite som jord. Skum som man inte vill ha, som kan vara tecken på utsläpp av kemiska ämnen, luktar starkare och mer kemiskt och kan skimra i regnbågens alla färger. Om man upptäcker sådant skum i naturen ska man kontakta kommunen man bor i.  

Skum på stranden
Allt skum är inte ofarligt. Skummet på bilden, som inte luktar särskilt mycket eller möjligtvis lite av jord, och är vit- och gulaktigt, är helt naturligt och ofarligt. 

Lämna en kommentar