Virtueprojektet - Vad växer i havet?
Vad växer i havet?
Om Virtueprojektet
I år har jag som naturvägledare i Lilla havsbutiken och naturum Fjärås Bräcka gått med i projektet Virtue, som syftar till att stimulera intresset för naturvetenskap. Konceptet är enkelt: Ett antal runda, CD-liknande plastskivor monteras på rack och placeras ut i olika vattenmiljöer.
Jag satte ut tomma skivor i hav och sjö i maj
I maj satte vi ut skivor både i sjön Lygnern och i havet i Fjärås och Åsa. I augusti tog vi upp några av skivorna för att studera vad som kommit att växa på dem! Utöver att studera och visa upp dem för allmänheten kommer vi även att rapportera in våra fynd till Virtues databas, så att de kan användas i jämförelser med andra resultat i Sverige och internationellt.
Vad kan växa på skivorna?
I vattnet råder stor brist på strandnära ytor att fästa vid. Därför kan en stor mångfald av organismer ta tillfället att fästa vid skivorna man sätter ut.
En av skivorna vi satt ut i havet bebos nu av havstulpaner och blåmusslor
På skivorna från hav kan du hitta blåmusslor, mossdjur, märlkräftor havstulpaner, havsborstmaskar, alger och sjöpung! I sjön kan det vara musslor, hjuldjur och iglar som du stöter på!
Virtueevent på naturum under Västerhavsveckan
Under Västerhavsveckan organiserade jag ett Virtueevent på naturum Fjärås Bräcka. Den 10-11 augusti kunde 600 besökare på lördagen och 900 på söndagen undersöka VIRTUE-skivor, titta på dem med stereolupp och USB-mikroskop samt lära sig om den biologiska mångfalden i havet utanför Åsa och Fjärås.
Vår uppställning med information, skivor att undersöka och annat material
Vad hade börjat växa på skivorna?
Skivorna som vi visade hade suttit ute i havet i norra Halland under sommaren i cirka tre månader. På denna kort tid hade en stor mängd organismer fäst vid skivorna. De organismer som vi hittade flest av var blåmusslor, havstulpaner, fintrådiga alger och bladalger. Vi observerade även flera exemplar av havsborstmaskar, rörpolyper, hjärtmusslor, strandsnäckor och sjöstjärnor.
Så här såg de tomma skivorna ut när vi sänkte ner dem i havet i maj...
...och så här såg de ut när vi tog upp dem i augusti!
Även repen och rören mellan skivorna hade riklig påväxt av framförallt blåmusslor
Magnus tog av de två lägsta våningarna för våra studier på naturum, de andra fick komma ner i havet igen
Havsborstmaskar, sjöstjärnor och havstulpaner rörde sig på skivorna
Intresset bland besökarna var stort, och extra spännande var det att se en havsborstmask glida förbi, en sjöstjärna visa upp hur den går med sina tubfötter eller havstulpaner filtrera plankton ur vattnet med hjälp av sina långa ben.
En smidig havsborstmask som tagit en utflykt från skivan
Man kunde se både blåmusslor, sjöstjärnor och havstulpaner
En av skivorna som togs upp från havet i Åsa under Västerhavsveckan
Nästa år kommer vi att ta in resten av skivorna som vi satt ut, för att se vad som kommit att växa till under året!
I samverkan med Göteborgs universitet
Virtue i Sverige har utvecklats genom ett samarbete mellan Göteborgs universitet och Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg. Fr.o.m. 2021 drivs VIRTUE av Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium i samverkan med Göteborgs universitet. Virtue är enkelt, kostar inget att vara med i och alla kan vara med!
Vi vill ge ett stort tack till Mikael Olsson på Mareld media, som inspirerat, hjälpt oss att få material och kloka råd!
Kontaktinformation
Är du också intresserad av att starta ett Virtueprojekt? Ta kontakt med Virtue och hitta massor av inspiration på deras hemsida:
Mer information: virtue.gmbl.se
Kontakt: virtue@gmbl.se
Om Virtueprojektet i Fjärås och Åsa: naturvägledare och marinbiolog Marie Lenngren marie@lillahavsbutiken.se