Broken lasagna med havssallat
Broken lasagna är ett roligt sätt att göra lasagne på. Du sparar lite tid vid tillagningen eftersom du förkokar lasagneplattorna en stund, men du kan såklart göra en vanlig lasagne med samma fyllning. Receptet kommer från Havsbondens kokbok som har tagits fram av Centrum för hav och samhälle med stöd av Formas och Fakulteten för naturvetenskap och teknik vid Göteborgs universitet. Recepten är skapade av Karolina Martinson och fotograferade av Carolin Freiholtz. Receptsamlingen vill sänka trösklarna för att laga god och enkel mat med blåmusslor, ostron och alger.
Ingredienser
- Fyllning
- 500 g keso eller 2 burkar ricotta
- 1 kruka färsk dill
- 15 g torkad havssallat
- 1 tsk salt
- Bechamel
- 40 g smör
- 4 msk vetemjöl
- 8 dl mjölk
- 150 g riven lagrad ost
- 1 krm riven muskotnöt (valfritt)
- 1 tsk salt
- 100 g färsk bladspenat
- 8 torkade lasagneplattor
- Tomatsallad med tångpesto
- 3 medelstora tomater
- 3 msk tångpesto
- 3 msk olivolja eller neutral rapsolja
- Lite salt
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Lägg den torkade havssallaten i blöt i vatten i 5 min.
- Hacka dillen i mindre bitar.
- Krama ur så mycket vatten du kan ut havssallaten och skär den i mindre bitar.
- Blanda alla ingredienser till fyllningen i en mixer och mixa den slät.
- Koka upp vatten och salt i en rymlig kastrull.
- Krossa lasagneplattorna i mindre bitar. Låt dem koka i tre minuter.
- Häll av i ett durkslag och skölj i kallt vatten så de inte klibbar ihop.
- Lägg en del av den mixade fyllningen i botten på en ugnsfast form. Varva spenatblad, krossade lasagneplattor och bechamelsås. Nytt lager med fyllning, spenatblad, lasagneplattor och bechamelsås överst.
- Grädda lasagnen i 35–40 min eller tills den har en fin gyllenbrun färg.
- Nu är det dags att göra tomatsallad med tångpesto. Skär tomaterna i skivor.
- Blanda tångpeston med oljan.
- Smaka och tillsätt lite salt om det behövs.
- Lägg ut tomatskivorna på en tallrik/ skål och ringla pestosåsen över tomaterna.
- Dekorera med extra basilika om du vill.