Leverans 1-3 vardagar - Frakt 59:-

40 bullar

Kardemummabullar med tång

Vem säger nej till nybakade kardeummabullar med mjölk? Inte vi! Det här underbara receptet kommer från tångdykerskan Linnéa Sjögren, som inspirerats av Saltå Kvarns bullrecept och ger bullarna extra smak av vanilj och sockertång i både flingor och pulver. Sockertången hjälper dessutom till i jäsprocessen. Det här receptet blir snabbt en favorit! Linnea är inte bara en hejare på recept, hon arrangerar också kurser i att skörda och laga mat med tång. Läs mer på catxalot.se/kurser!

Ingredienser

  • Fördeg
  • 5 dl mjölk
  • 600 g siktat dinkelmjöl eller vetemjöl
  • 40-50 g jäst
  • 3 msk torkad mald sockertång

  • Deg 2
  • 150 g rumstempererat smör
  • 3 rumstempererade ägg
  • 150 g rårörsocker
  • 15 g havssalt
  • 1 msk kardemumma, grovstött
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 500 - 600 g siktat dinkelmjöl eller vetemjöl

  • Fyllning
  • 250 g rumstempererat smör
  • 300 g strösocker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk torkad finmald sockertång
  • ca 125 g vetemjöl

  • Garnering
  • 2 ägg
  • Flingor av torkad sockertång

Instruktioner

  1. På kvällen: gör fördegen. Blanda mjölk, mjöl, tång och jäst ordentligt tills degen är slät. Täck över bunken med en handduk och ställ in den i kylskåpet över natten. (Fördegen ska stå i kylskåp minst 12 timmar och klarar sig bra upp till 48 timmar om du vill baka senare).
  2. Ta också fram 150 g smör och 3 ägg till dag 2 och låt stå i rumstemperatur över natten.
  3. Dag 2: Ta fram fördegen från kylskåpet. Blanda i smör, ägg, rårörsocker, havssalt, kardemumma och vaniljsocker. Blanda också i mjölet, börja med 500 g och tillsätt mer om det behövs.
  4. Arbeta degen i en degblandare, 8-15 minuter på låg hastighet. Degen ska vara slät på ytan men ha tydlig stuns. Om man tar upp en bit och drar i den med båda händerna ska den vara lite som en gummisnodd.
  5. Lägg ut degen på ett bakbord, vik den på tre så att den får formen av en avlång korv, max 40 cm lång.
  6. Låt nu degen vila i 30 minuter, gärna svalt, den ska inte jäsa. Den kan också vila i kylskåpet i några timmar.
  7. Blanda under tiden ihop smör, strösocker, vaniljsocker, tångpulver och vetemjöl till fyllningen. Rör i några minuter tills massan är slät men inte fluffig.
  8. Kavla sedan ut degen så att den blir knappt 1 cm tjock, 30 cm bred och 80 cm lång. Bred fyllning på den utkavlade degen.
  9. Rulla ihop på längden. Skär 2 cm breda remsor. Vrid bullarna så att de blir lite snyggare.
  10. Lägg snurrorna på en plåt med bakplåtspapper, täck över med en kökshandduk och låt dem jäsa till nästan dubbel storlek. Detta tar ca 1 – 2 timmar.
  11. Pensla sedan med uppvispat ägg och strö över smulor av torkad sockertång, ganska rikligt.
  12. Grädda i ca 10-12 minuter i 220 grader. Täck över de färdiga bullarna med kökshandduk.

Produkter för detta recept

Sockertång från Kosterhavet

Författare: Linnéa Sjögren, Catxalot

Taggar: Tång,Sockertång