Tångchips
Vad blir det till fredagsmyset? Tångchips, så klart! Med sockertångens djupa havssmak, umami och sälta blir dessa chips ett exotiskt alternativ till vanliga chips. Passar också fint som aptitretare! Tångdykerskan Linnéa Sjögren har tagit fram detta goda recept på tångchips. Läs gärna fler av hennes och Karolina Martinsons recept i boken "Plocka tång & strandväxter". Linnéa har även matlagningskurser där du kan bli en fena på att tillaga tång! Spana in kursutbudet på catxalot.se/kurser.
Ingredienser
- färsk eller blötlagd torkad sockertång och/eller fingertång
- neutral olja
- sesamfrön
- ev. lite flingsalt
Instruktioner
- Om du använder torkad tång: lägg den i blöt i ca 20 min. Låt rinna av.
- Skär tången i bitar, ca 3×3 cm.
- Stek i olja i stekpanna eller wok på medelhög värme tills tången ändrar färg, får bubblor och blir krispig.
- Lägg på hushållspapper att rinna av.
- Strö över sesamfrön och ev. lite salt.
- Alternativ
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Doppa/bred olja på varje tångbit och lägg på en ugnsplåt.
- Tillaga chipsen ca 20 min i ugnen tills de är krispiga.
- Strö på sesamfrön och ev. salt.