Leverans 1-3 vardagar - Frakt 59:-

8 bröd
1,5 h

Tångnaan

Tunnbröd är något som finns i väldigt många olika matkulturer. Här är en variant på indiskt naan som passar bra att bryta och doppa i en god kryddig gryta. Receptet kommer från Havsbondens kokbok som har tagits fram av Centrum för hav och samhälle med stöd av Formas och Fakulteten för naturvetenskap och teknik vid Göteborgs universitet. Recepten är skapade av Karolina Martinson och fotograferade av Carolin Freiholtz. Receptsamlingen vill sänka trösklarna för att laga god och enkel mat med blåmusslor, ostron och alger.

Ingredienser

  • 5 dl turkisk yoghurt
  • 25 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1-2 msk torkade sockertångsflingor
  • 9-10 dl vetemjöl (välj gärna kulturspannmål som dinkel eller öländskt lantvete)
  • 50 g smör
  • 2 vitlöksklyftor, finrivna
  • 1/2 dl hackad koriander eller persilja
  • 5 g torkad havssallat

Instruktioner

  1. Värm yoghurten tills den är finger varmt (ca 37 grader).
  2. Smula jästen i en bunke.
  3. Häll i yoghurten, saltet och tången och rör så det löser sig.
  4. Tillsätt nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen.
  5. Jäs 30 min i rumstemp, sedan 15 min i kylen.
  6. Ta upp på mjölat bakbord. Dela i 8 bitar och kavla till ganska tunna brödkakor.
  7. Stek i en torr varm stekpanna på medelvärme. Vänd brödet efter en stund och stek på andra sidan.
  8. Smält smöret med de rivna vitlöksklyftorna.
  9. Lägg torkad havssallat i blöt i vatten.
  10. Finhacka koriander och havssallat och blanda med det smälta smöret. Smaksätt eventuellt med lite extra flingsalt.
  11. Pensla de nygräddade bröden med smöret.
  12. Servera bröden nygräddade, gärna till en god soppa eller gryta.

Produkter för detta recept

Sockertång från Kosterhavet
Havssallat från Kosterhavet

Författare: Karolina Martinson, Havsbondens kokbok

Taggar: Tång,Sockertång,Havssallat