Ugnsbakad lax med tångpesto
En uppdaterad version av en klassiska vardagsrätt där tången lyfter fram en ytterligare dimension av umami- och havssmak som passar bra med fisken. Tången bidrar även med naturliga vitaminer och mineraler som ger denna version en ytterligare näringsboost.
Ingredienser
- 500 g lax, antingen färsk eller fryst (fungerar även med vit fisk som torsk eller långa)
- 1 dl solrosfrön
- En liten påse bladspenat
- Ett halvt knippe gräslök
- 0,5 dl god olivolja
- En liten bit parmesan
- En citron Salt & peppar
- 2 msk torkad sockertång (lägg i blöt ca 5 min innan du använder den)
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Dela laxen i lagom portionsbitar.
- Rosta 1 dl solrosfrö i stekpanna.
- Mixa hälften de rostade solrosfrön, spenaten, tången, vitlöken, olivoljan, parmesan, gräslök, skalen och juicen från en halv citron.
- Smaka av med salt och citron.
- Bred ut blandningen över laxen så att den täcks ordentligt.
- Strö resten av de rostade solrosfrön över fisken och fyllningen.
- Salta och peppra. Tillaga laxen 20 min i mitten på ugnen eller tills innertemperaturen är 48 grader.
- Servera fisken med nykokt eller ugnsrostad potatis, mer örter och en grönsallad.