Leveranstid 2-4 vardagar - Frakt 59 kr - 30 dagars öppet köp

Alger i mat

Mathantverk med smak av hav!

Nu är våren i antågande och på Lilla havsbutiken har vi fått vårkänslor! Nu bara måste vi berätta om allt spännande nytt mathantverk som kommit in till butiken. Låt oss presentera sockertång, tångflingor, fingertångskrydda, havsknäcke och tångsalt - alla med fantastiska smaker av hav, umami och salt!

Alger som mat - havets "superfood"

Tång, stora alger i havet, kallas ofta för "superfood" på grund av att det är så nyttigt att äta. Tång innehåller få kalorier men är rika på vitaminer, mineraler, spårämnen, antioxidanter, proteiner och nyttiga fettsyror. Det innehåller också mycket kolhydrater, varav största delen är fibrer som kroppen inte tar upp och som har gynnsamma effekter i kroppen. Flera ämnen i tången påverkar också bakteriefloran i tarmen positivt och används i sjukvården för att behandla mag- och tarmproblem. 
 

Tång innehåller mycket naturligt jod och är därför en mycket god källa för att motverka jodbrist. Jod ingår i sköldkörtelhormoner som deltar i ämnesomsättningen. Vissa grupper är lite extra i riskzonen för jodbrist, t ex veganer och de som inte använder joderat salt. Eftersom alger innehåller så mycket naturligt jod ska man inte överkonsumera dem. Tång ska ses som en smaksättare och tillbehör. Gravida och ammande kvinnor rekommenderas att inte äta alger. Om du har problem med sköldkörteln ska du rådfråga en läkare innan du äter alger. 

Tångflingor och fingertångskrydda

  
 

Det här är våra två favoritkryddor hemma: tångflingor och fingertångskrydda!

Tångflingorna innehåller handskördade blåstångsknoppar, rörhinna, sockertång och söl som tillför ett djup i smaken när det strös på sallader, grönsaker, fiskrätter, soppor, såser, i marinader eller på smörgåsar. Supergott på alla möjliga maträtter! Fungerar även som saltersättning där du annars skulle använda vanligt salt.

Fingertångskryddan består av vild fingertång skördad av dykare samt chiafrön, sesamfrön och havssalt. Det är en lyxig allkrydda som ger extra textur och smak. Vi använder den gärna som topping på asiatiska rätter, ris, nudlar, soppa, fisk eller som perfekt sista touch på avokadomackan. Varför inte prova på grillat kött eller på popcornen nästa gång?

Sockertång

Torkade flingor av sockertång är en flexibel råvara som du kan använda i det allra mesta. Den tillför nya smaker, näring och umami till såväl mustiga fiskgrytor som till bröd och chokladpraliner. Sockertången är perfekt som smaksättare i buljonger, soppor och såser eller att strössla över varma rätter.

Havsknäcke

Havsknäcket är ett lyxigt fröknäcke som består till 20 % av svensk tång och i övrigt av blandade fröer som pumpakärnor, solroskärnor och majsmjöl. Perfekt som ett lyxigt snacks inför middagen eller som tillbehör till dessertostar. 

Tångkullans tångsalt

 
Tångkullans Tångsalt är ett mathantverk gjort av handplockad tång från Bohuslän och örtblandning från Dalarna. Det innehåller havssalt, gräslök, rörhinna, citronverbena och blåstång. Tångsaltet passar till allt ifrån sallad, grillad kyckling, lax och kött till ugnsrostade grönsaker.
 

Nya skärbrädor och grytunderlägg

    
 
Nu har vi precis också fått in vackra skärbrädor och grytunderlägg som pryds med motiv av åtta tångarter, som alla är väldigt goda att använda i matlagningen och vanliga längs Sveriges kuster.

Lycka till i köket!

Vi hoppas att du ska tycka om de här nyheterna lika mycket som vi och att de ska inspirera dig att utforska havets fantastiska skafferi. Du hittar supergoda recept med tång hos Nordic seafarm, Catxalot och Bohus Seaculture samt i den fina boken "Plocka tång & strandväxter" av Linnea Sjögren & Karolina Martinsson. Vi vill också passa på att önska dig lycka till med havets skatter i köket och en riktigt fin start på våren!

Lämna en kommentar