Leveranstid 1-3 vardagar - Frakt 59 kr - Öppet köp 30 dagar

Intervju med Gunilla Tähti Wigge

Nu finns "Havsträdgården" i Lilla havsbutiken!

I veckan fick vi in denna fantastiskt vackra bok till butiken. "Havsträdgården" är en ömsint kärlekshistoria om att våga fånga kärleken när den dyker upp och att ha modet att satsa på något som kanske inte blir. När Sanna och Jack träffar varandra på en flygplats slår förälskelsen ner som en blixt. De kan inte väja för kärlekens kraft och fattar ett beslut som ingen av dem trodde var möjligt.

Havsträdgården i Lilla havsbutiken

Intervju med författare Gunilla Tähti Wigge

När vi läste Havsträdgården blev vi väldigt nyfikna på författaren, Gunilla Tähti Wigge, hennes syn på havet och tankar om boken. Här publicerar vi en helt ny, exklusiv intervju med Gunilla Tähti Wigge!

Gunilla Tähti Wigge intervju hos Lilla havsbutiken

Vilken relation har du till havet?

Jag har alltid älskat havet. Att vara nära havet ger mig både energi och ro. Så har det varit ända sedan jag var liten. Jag växte upp i Västergötland och badade i insjöar men somrarna tillbringade vi ofta i Bohuslän och när jag sedan flyttade till Stockholm fick jag uppleva en annan del av havet. Måste jag välja mellan hav, fjäll och skog blir det definitivt havet.

I din bok "Havsträdgården" besöker huvudkaraktären en tångexpert, tillagar och odlar tång. Är det något du gjort själv? Har du någon egen favoriträtt eller -art bland tången?  

Under min research till boken tog jag kontakt med Linnéa på Catxalot för att lära mig mer om tång. Jag hade ingen erfarenhet alls men hade läst en hel del. Att vara med på en tångsafari var en riktig kick och eftersom jag hade börjat skriva på boken, hade jag karaktärerna inom mig och det gjorde att jag fick svar på många frågor och kunde känna deras närvaro vid havet, klipporna och tången. Favoriträtt? Jag gillade känslan av att plocka sudare ur havet och äta direkt. Det var både genuint och gott, ungefär som att plocka godis ur havet. Att steka ”nyfångad” sockertång i olivolja är supergott så jag kan nog säga att än så länge är sudare och sockertång mina favoriter men jag vet att det finns väldigt mycket mer att upptäcka.

Havsträdgården och sockertång hos Lilla havsbutiken

Finns det någon person som inspirerat till huvudkaraktärerna i boken?

Jag pusslar ihop mina huvudkaraktärer av många olika personer både ur verkligheten och fantasin. När jag skriver brukar jag ha en hemlig rollista, ungefär som om boken ska bli film. Utifrån det valet kan jag till viss del inspireras av deras rörelser, ansiktsuttryck, kroppsspråk etc. Sanna och Jack i Havsträdgården ser jag framför mig som två kända skådespelare som naturligtvis inte har en aning om att jag placerat dem i Havsträdgården!

I boken beskrivs kontrasten mellan den grönskande östkusten och den karga västkusten, och man kan också se likheter mellan huvudkaraktärerna och den kust de lever på. Hur tror du att man påverkas av miljön man lever i? Har du upplevt det själv?

Det var just kontrasterna som var en av grundidéerna till boken. Att bo på en ö, oavsett vilken, tror jag präglar en människa på olika sätt.  Jag har bott i England, varit en hel del på Gotland, sommarbott i många år på en stor ö utanför Stockholm dit man kan åka bilfärja och jag tillbringar mycket tid på en liten ö på västkusten där det inte finns några bilar alls. Samhällena skiljer sig självklart åt på många sätt men, oavsett storlek på ö, finns det både en gemenskap och en social kontroll som jag tycker är fascinerande.

 Gunilla Tähti Wigge intervju i Lilla havsbutiken

Finns det något särskilt budskap, tanke eller känsla som du vill att man som läsare ska få med sig när man läst "Havsträdgården"?

Att våga göra något som ligger utanför ens egen komfortzon. Gör man inte det händer det ingenting och då blir livet väldigt tråkigt så vi behöver lite skratt, fnitter och kärlek mitt i vardagen. För att citera direkt ur boken: ”Tiden är aldrig så lång som den borde vara”.

Vissa av dina böcker har ett eget soundtrack på Spotify. Har "Havsträdgården" något sådant?

 ”I’m always by your side” av Wigge & Wulkan. I Havsträdgården är den låten avgörande på många sätt. Finns på Spotify.

Kommer det någon uppföljare på "Havsträdgården"?

Nej. Jag håller på och skriver en serie med fristående kortromaner och det kommer att finnas en slags röd tråd men varje bok står för sig själv.

Har du någon dröm som du skulle vilja förverkliga framöver?

Att få mina hemliga skådespelare att spela huvudrollen i filmen om Havsträdgården om det blir någon! Nu är en av dem från England och en från Australien så sannolikheten att de skulle få tillgång till Havsträdgården är minimal men det är ju en skojig dröm att ha med sig. Fram till dess fortsätter jag att skriva och senare i år blir Havsträdgården ljudbok om allt flyter på som det ska.

Havsträdgården hos Lilla havsbutiken

Du har en särskild förkärlek för boken "Hundra år av ensamhet" av Gabriel García Marquez - vad är det i den som fångar ditt intresse?

 Jag var väldigt ung när jag läste boken första gången och sedan läste jag om den några gånger. I boken är ingenting omöjligt och jag inspireras av hur författaren blandar verklighet och fantasi, humor och allvar och skapar en berättelse som gör att det känns som om jag står mitt i boken och är med i varje steg som varje generation tar.

I vår kommer du att ha en skrivperiod. Hur lägger du upp den och hur ser dina dagar ut?

Först ska jag isolera mig några dagar i vår lilla lya på västkusten och gå igenom synopsis som jag skrev för ett bra tag sedan och som har fått vila i en låda. Jag brukar skriva på förmiddagar och sena kvällar. Det behövs mer research om vissa saker så jag kommer även att resa till ett ställe där stora delar av handlingen är förlagd. Sedan är det bara att jobba på, både hemma vid skrivbordet och på ett par andra platser där jag får skrivro. Jag har ett knep som för mitt skrivande framåt. Först köper jag en present till mig själv, vackert inslagen måste den vara och så lägger jag undan paketet. Sedan sätter jag en deadline som innebär att när jag har skrivit ett visst antal kapitel/ord/utkast DÅ får jag öppna presenten. Sedan köper jag en ny present och sätter en ny deadline och så där håller jag på tills boken är klar. I förrgår köpte jag min första deadline-present som gäller nästa bok och jag vill gärna öppna paketet så det är bara att sätta i gång och skriva!

Stort tack för dina fina svar och ett varmt lycka till med den nya boken!

Här kan du beställa "Havsträdgården" och sockertång!

Havsträdgården och sockertång hos Lilla havsbuitken

Lämna en kommentar