Kladdkaka med dulse
Kladdkaka med dulse
Idag har jag bakat något jag längtat efter länge - kladdkaka med dulse! Dulse är en rödalg man hittar längs den svenska västkusten och som man även börjat odla här. Den kallas även söl och är fantastiskt god både i bakning och matlagning.
Frida Ronges recept på klasskaka med dulse
Jag följde det goda receptet som mästerkocken Frida Ronge skapat och som man kan hitta på köket.se. Här möts umamin, sältan och havssmaken från dulsen med de ljuva tonerna i den mörka chokladen.
Efter gräddning testas disciplinen
Smeten smakade gudomligt, men vi var ändå tvungna att försöka hålla oss en dag innan vi smakar kakan, då den ska stelna ordentligt i kylskåpet först. Efter att kakan gräddats i ugnen ska den nämligen stå och stelna i ett dygn.
Familjen tyckte det här steget var ytterst onödigt men jag stod på mig. ”In med den i frysen!” föreslog familjen för att skynda på processen, men något i mig sade att det nog ändå vore bäst att låta den stelna under lugnare former…
Dags för provsmakning och tårtkalas
På pricken ett dygn efter gräddningen bjöd jag in till tårtkalas i trädgården. Ni kan ana att vi var nyfikna! En kladdkaka med mörk choklad och en stor näve av dulse hade vi aldrig provat förut.
Wow, vilken smaksensation!
Och wow, vilken smaksensation det blev! Sälta, sötma, umami, ja alla grundsmaker tar varandra i hand och bjuder upp smaklökarna till en njutningsfull dans i denna eleganta kaka. Så len och mjuk i smaken med en djup smak av choklad och dulse. Betyg 5 av 5!
Här hittar du recept och dulse
Stort tack till Frida Ronge som inspirerade med detta fantastiska recept på Nyhetsmorgon för två veckor sedan. Receptet finns på Köket. Rödalgen dulse/söl - samma alg men med två olika namn - hittar du i vår butik i kollektionen "En smak av hav"!