Leveranstid 2-4 vardagar - Frakt 59 kr - 30 dagars öppet köp

Sockertång från Ten island seafarm!

Hur kunde vi klara oss utan sockertång? Det är något vi inte kan förstå idag, när vi använder tång i vår matlagning varje dag. Nu har vi fått in sockertång från Ten island seafarm på Öckerö till butiken! Den här sockertången är otroligt god och en riktig delikatess med sin milda, mjuka men ändå kraftfulla smak av hav.

Sockertång från Ten island seafarm i Lilla havsbutiken

Torkad sockertång som ger umami och smak av hav

Handskördad från paddle board

Sockertången från Ten island seafarm är odlad och handskördad från paddle board i havet vid Öckerö i Göteborgs skärgård. Därefter soltorkas den i växthus på Öckerö och förpackas på plats i hållbara, återanvändningsbara burkar.

Sockertång
Den vackra sockertången skimrar i guld och bärnsten (Foto: Ten island seafarm)

Hur använder man sockertång?

Torkad sockertång är en flexibel råvara som du kan använda i det allra mesta. Den tillför nya smaker, näring och umami till såväl mustiga fiskgrytor som till bröd och chokladpraliner. Sockertången är perfekt som smaksättare i buljonger, soppor och såser eller att strössla över varma rätter. Tång är klimatsmart, gott, nyttigt och dessutom motverkar det övergödning - kan man hitta ett bättre livsmedel?

Sockertång från Ten island seafarm i Lilla havsbutiken
Torkad sockertång kan användas i allt!

Hur smakar sockertång?

Sockertång doftar hav, saltvatten, friskt, sand och lite mineral. Smaken är salt, mild och frisk med mycket umami och en lätt ton av skaldjur och gurka! Konsistensen är i torkad form knaprig och krispig och passar perfekt att strössla ovanpå en soppa, gryta, avokadosmörgås eller ugnsrostade grönsaker. Den är också jättegod att strössla i såser och mat, där den snabbt blir mjuk och höjer maträtten till nya kulinariska nivåer. Med sin tydliga smak av umami, den femte grundsmaken, ger den maträtten en djupare, fylligare och rikare smak. 

Du hittar supergoda recept med sockertång hos Catxalot och Göteborgs universitet samt i den fina boken "Plocka tång & strandväxter" av Linnea Sjögren & Karolina Martinsson.

Vad är sockertång?

Sockertången längs den svenska västkusten (Foto Ten island seafarm)

Sockertång (Saccharina latissima) är en tångart som växer naturligt i havet längs västkusten i Sverige från ca 1 meters djup. Den är väldigt vacker och skimrar i färger som guld och bärnsten! Den odlade sockertången utplanteras på rep i havet i början av hösten, växer för fullt hela vintern och skördas sedan i mars och april. När man torkar den ändras färgen från brun till grön och den får en hållbarhet på flera år. Den är rik på mineraler, antioxidanter, fibrer, protein, omega 3 och vitaminer i en balanserad dos för kroppen. Sockertången är också rik på jod. 

OBS! På grund av dess höga jodinnehåll är det rekommenderade dagliga intaget ca 5 g torkad tång. 

Intervju med Ten island seafarm


Cassandra och Dick som driver Ten island seafarm (Foto Ten island seafarm)

Ten island seafarm är ett familjeföretag med starkt hållbarhetsfokus och drivs sedan 2020 av Cassandra Köbbel och Dick Andersson. De bor på Hälsö nära sina småskaliga tångodlingar, som ligger runt Öckerö. Som tångbönder skördar de från paddleboard för hand och levererar den färska eller torkade skörden direkt till kund. Deras tång används också i den goda Hav tonic och Sjöpungstonic!

Hav tonic med sockertång
Hav tonic med sockertång från Ten island seafarm

Vi fick chansen att ställa några frågor till Cassandra:

Hur kom det sig att du började odla sockertång?

När Coronapandemin slog till och tid fanns tillgängligt så var det en dröm jag plötsligt hade tid att förverkliga. En otroligt lärorik, stundvis utmanande och kul resa.

När och hur blev du intresserad av tång?

När jag var barn! Min pappa var dykare och tog alltid upp en massa fynd ur havet och försökte lära mig allt på latin. Tångsorten köttblad som smakade stekt ägg minns jag klart. Sen var han även köksmästare och vi åt bara ekologisk mat. Allt jag har lärt mig om näring inom det har lett till ett nördigt intresse om hälsa & hållbarhet på flera plan. Där är tången helt fantastisk.

Cassandra Köbbel i intervju hos Lilla havsbutiken
Cassandra med sin närodlade sockertång

Varför heter det Ten island seafarm?

För att i Göteborgs norra skärgård finns det 10 öar. Våra tångodlingar ligger närmast Hälsö och Öckerö.

Vad betyder havet för dig?

Min far hade en passion för havet och det startade där. Jag trivs bäst vid och i havet, och det mesta från havet är som ett lyckopiller för mig.

Förutom sockertång... Har du någon annan favorit bland tångarterna?

Jag gillar dem allihop fast på olika sätt. Att under vintern ha lite färsk purpurtång i ett glas bubbel är så vackert. Att på våren äta färska skott av knöltång som en havets oliv är också helt underbart och kul att bjuda nyfikna på.


Den goda sockertången från Ten island seafarm

Beställ den goda sockertången från Ten island seafarm här!

 

Lämna en kommentar