Leveranstid 2-4 vardagar - Frakt 59 kr - 30 dagars öppet köp

Sommar med snorkling och blåmusslor

Nu är sommaren i full gång och här i Halland snorklar vi så fort vi får chansen. Det är något alldeles magiskt med att sakta flyta fram över havsbotten, se hur vågorna rytmiskt vaggar i tångruskorna och hälsa på nyfikna små fiskar och räkor. Läs gärna om vår utflykt till snorkelleden i Svärjarehålan här! 

Snorkla vid västkusten
Att snorkla bland tångruskorna är bland det bästa vi vet! 

Erbjudande på tvålen "Havet" 

Nu är en perfekt tid för havsbad! Tvålen "Havet" passar lika bra i havet som i badrummet. Slut ögonen, löddra in händerna med den här tvålen och känn den himmelska doften av hav, citrus och örter! Den är ekologisk och handgjord i Göteborg, löddrar fantastiskt och passar både till händer, ansikte, hud och hår. 

Just nu får du ett erbjudande att köpa tvålen "Havet" för 135 kr (ord. pris 175 kr). Skriv in rabattkoden HAVET i kassan. Erbjudandet gäller till och med 30 juli och så långt lagret räcker. 

 

Tvålen "Havet" doftar fantastiskt av hav, citrus och örter och passar både till håret, ansiktet och händerna

Träffa oss under Västerhavsveckan

Nu laddar vi för fullt inför Västerhavsveckan 5-13 augusti! Längs hela västkusten bubblar det av spännande aktiviteter med havstema under denna vecka. Vi kommer att vara med på naturum Fjärås Bräcka i Kungsbacka på flera evenemang, bland annat de här:
 
5 augusti kl. 14-16 naturum Fjärås Bräcka
Vi inviger Västerhavsveckan med en 2 timmar kreativ verkstad på temat "Teckna och måla havets djur" med konstnär Annika Rockström. Här får nyfikna i alla åldrar chansen att lära sig om havets djur och hur man kan teckna och måla dem. Begränsat antal platser. Läs mer och boka på naturums hemsida. Drop in i mån av plats.  
 
Annika Rockström med boken Teckna och måla havets djur
Annika Rockströms med sin inspirerande bok "Teckna och måla havets djur"
 
6 augusti kl. 10 Vallda Sandö naturresevat
Denna dag inleder vi med en gemensam strandstädning i Vallda Sandö naturreservat. Tillsammans med vår naturvägledare Marie Lenngren, Kattegatts kustvattenråd och Naturskyddsföreningen Kungsbacka plockar vi skräp, tittar på tång och havets djur. Vad hittar vi för spännande organismer och vad händer med dem när det blir för mycket skräp? Ta gärna med egna handskar. Samling vid parkeringen i naturreservatet Vallda Sandö kl. 10. Ingen platsbokning behövs.
 
8 augusti kl. 12-14 naturum Fjärås Bräcka
Idag kommer havet till naturum Fjärås Bräcka! Marinbiolog Marie Lenngren har med sig olika arter av tång som du kan hitta längs de halländska stränderna och berättar om dem. Lär dig känna igen de vanligaste arterna, utforska djuren i en tångruska, trolla med tångens färg och smaka på tång! Ingen platsbokning behövs.
 
Marie Lenngren visar tång på naturum
Marie visar tång på naturum Fjärås Bräcka

Sockertång från Göteborgs skärgård 

Hur kunde vi klara oss utan sockertång? Det är något vi inte kan förstå idag, när vi använder tång i vår matlagning varje dag. Den här sockertången från Ten island seafarm vid Öckerö är otroligt god och en riktigt delikatess med sin milda, mjuka men ändå kraftfulla smak av hav.
Torkad sockertång är en flexibel råvara som du kan använda i det allra mesta. Den tillför nya smaker, näring och umami till såväl mustiga fiskgrytor som till bröd och chokladpraliner. Sockertången är perfekt som smaksättare i buljonger, soppor och såser eller att strössla över varma rätter. Tång är klimatsmart, gott, nyttigt och dessutom motverkar det övergödning - kan man hitta ett bättre livsmedel?

Sockertången från Ten island seafarm vid Öckerö är otroligt god och mild i smaken

Vykort med blåmusslor

Visst är det något alldeles speciellt med blåmusslor? Med deras skimrande pärlemorglans, drömska nyanser av blått och doft av hav för de tankarna till klippor, strand och hav, frihet och drömmar vid horisonten.

Blåmusslorna är ett handmålat mönster av konstnären Hanna Bergendahl, som bor i Göteborgs skärgård på Hönö och fascineras av blåmusslans vackra färg och form. Många har efterfrågat detta eleganta mönster med blåmusslor på vykort och äntligen finns det!

Vykort med blåmusslor i Lilla havsbutiken
De vackra vykorten med blåmusslor finns i tre storlekar

Blåmusselfamiljen växer

Blåmusslan är ett signum för västkusten. Vi både förtrollas av dess skönhet och gläds över dess viktiga roll i ekosystemet. Den är en riktig hälsokur att använda i maten och motverkar dessutom både klimatförändringar och övergödning. 

Vi är så glada att se att Blåmusselfamiljen hos oss växer. De vackra vykorten med blåmusslor får nu kroka arm med blåmusselskålarna i handgjord keramik från Hönö keramikstudio, som är vår absolut mest populära produkt och säljer slut nästan så fort vi får in dem. Det hälsosamma och supergoda musselpulvret och delikata hundgodiset Musselmunch med bohuslänska blåmusslor är vi också superstolta över!

Blåmusslor i Lilla havsbutiken
Musselpulver, vykort och keramikskål - allt från Bohuslän

Musselmunch nyttigt hundgodis med blåmusslor
Musselmunch - nyttigt och klimatsmart hundgodis med blåmusslor

Glad sommar!

Vi på Lilla havsbutiken önskar dig en underbar fortsättning på sommaren med mycket havsluft, sol och lugna dagar!

Bästa hälsningar, 
Marie och Magnus

Lämna en kommentar