Leveranstid 2-4 vardagar - Frakt 59 kr - 30 dagars öppet köp

Tång på Nobelfesten

Tång gjorde succé på årets Nobelfest

Såg ni menyn till årets Nobelmiddag? Där stod sjömat i centrum och tång gjorde succé i förrätten!

Tång i förrätten

Bland oss tångentusiaster var det förrätten som fick hjärtat att slå ett extra slag. Där var det alger - eller närmare bestämt tång, stora alger från havet - som gav det där lilla extra. Årets förrätt på Nobelmiddagen bestod av gulbeta bakad med alger och salt samt en kräm på alger från västkusten. Detta serverades med kärnmjölk och krondill samt störrom från Strömsnäsbruk. Havssallat från Nordic SeaFarm samt sockertång och tryffeltång gav rätten ett djup och smak av hav. 

Sockertång från ten island seafarm i Lilla havsbutiken
Havets guld, sockertång, gav smak till förrätten i Nobelmiddagen
 

Halländsk sockertång till Nobelförrätten 

Förrätten med tång på Nobelmiddagsmenyn tillagad på nyårsafton av Cissi Urbanke
Ett fotografi från matkreatören Cissi Urbanke, som lagade Nobelförrätten med halländsk sockertång på nyårsafton 
 
Dagen före nyårsafton fick jag träffa en fantastisk matkreatör, nämligen Cissi Urbanke! Cissi har tidigare drivit min favoritrestaurang i Kungsbacka, Berit & Elvy, och arbetar nu som kökschef på Skårs gård. Nu korsades våra vägar igen, tack vare sockertången!
 
Cissi har ett stort intresse för tång och skulle nu använda sockertång för att tillaga förrätten från Nobelfesten på nyårsafton. Den fina sockertången från Halland,  Hanna Wånges och Kaira Nordics odling utanför Vallda, passade perfekt in bland de närproducerade råvarorna.

Hanna Wånge med sockertång
Tångbonden Hanna Wånge med nyskördad sockertång
 
På nyårsdagen fick jag foton på saltdegen med tång och på den vackra förrätten från Cissi Urbanke.

Alginbakad gulbeta
Saltdegen med sockertång och havssallad (Foto: Cissi Urbanke)

Förrätt med alger
Den vackra förrätten med alger (Foto: Cissi Urbanke)

Sjömat även i varmrätten

Även varmrätten bestod av sjömat, bland annat torsk, kungskrabba och blåmusslor!

Till varmrätt bjöds torskrygg färserad med kungskrabba, serverad med kålrabbirulle, stekt kroppkaka fylld med torsk och kungskrabba samt inlagd lök med svamp. Som tillbehör serverades vintergrönsaker, sommarens inlagda primörer och en sås på grillade blåmusslor. Tänk om sjöpung hade fått vara med i efterrätten, då hade middagen varit fulländad!

Lär dig laga Nobelmiddagen

Vill du laga menyn till Nobelmiddagen hemma? På SVT:s hemsida om Nobelmiddagen kan du läsa mer om rätterna och se hur man tillagar dem!

Beställ sockertång till förrätten

Vill du prova att laga menyn till Nobelmiddagen själv? Beställ vår sockertång här! Varmt lycka till!

Sockertång i Lilla havsbutiken
Sockertång från Halland i Lilla havsbutiken

Lämna en kommentar