Leverans 1-3 vardagar - Frakt 59 kr

Tångfest

Tångfest på Skårs gård

Den 17 augusti 2024 var det äntligen dags för vår efterlängtade Tångfest på Skårs gård och vilken succé det blev! Vi hade förberett, planerat och drömt om denna dag så länge - men verkligheten överträffade alla förväntningar! Strålande solsken, inspirerande utställare som visade på mångfalden av användningsområden för tång, ett härligt scenprogram och engagerande aktiviteter, och bäst av allt - alla nyfikna och glada besökare!


Tångbonde Hanna Wånge, marinbiolog Marie Lenngren och kökschef Cissi Urbanke bjöd in till tångfest!

Varför en tångfest?

Det var i början av året som jag träffade Cissi Urbanke och Hanna Wånge och vi bestämde att vi skulle skapa tidernas första och största halländska Tångfest. Vi är en tångpassionerad trio som består av en kökschef, en tångbonde och en marinbiolog. Tillsammans vill vi visa på hur fantastisk tången är - både som en livsviktig del av havets ekosystem och som resurs för oss människor. Och visst finns det inget bättre sätt att visa detta än att bjuda in till fest? Snabbt bestämde vi oss för att vår Tångfest skulle vara öppen och gratis för alla!


Kvällen före Tångfesten fixade vi en Seaweed corner, vår egna version av "Speaker's corner"


Cissi och Marie i glad förväntan på Tångfestens morgon

Klockan tolv den 17 augusti invigde vi Tångfesten genom att klippa tångbandet, som bestod av knöltång, blåstång och sågtång!

Varför tång?


Marie Lenngren med blåstång (Fotograf: Sebastian Petersson, Hallands matgille)

Visste du att det finns en tångart som kallas havets tryffel, och som smakar som vit tryffel när du friterar den? Och en annan som smakar som bacon när du steker den? I Sverige finns över 300 arter av tång och många av dem är delikata att använda i matlagningen. De är inte bara oerhört goda och spännande att laga mat med, de är dessutom väldigt nyttiga, gynnar den biologiska mångfalden i havet samt motverkar övergödning av havet och klimatförändringarna!


På jakt efter grönalgen rörhinna, havets tryffel (Fotograf: Sebastian Petersson, Hallands matgille)

Utställare på marknaden

På marknaden fick man provsmaka, köpa och veta mer om en härlig blandning mathantverk och andra produkter med tång och hav. Alla dessa inspirerande utställare kom och ställde ut:


Karolina Martinson "Algblomman" inspirerade att laga mat med tång och strandväxter, och Katerina Bengtsson Kupcik från Scandsea sålde hudvård med tång och torkad tång till matlagning


Rosita från Warbergs tångbruk berättade hur man kan använda tång i trädgården och till blomkrukorna


Malin från Hönö keramikstudio visade sina vackra blåmusslor

Birgitta Severinsson från Kungsbacka turistbyrå berättade om spännande besöksmål längs kusten

Vad använder man tång till?

Tång har mängder av användningsområden och antalet växer hela tiden. Genom att odla tång kan man snabbt få fram stora mängder till konsumtion och produktion. Utöver att utgöra en suberb födokälla för oss människor, används det också till hudvård, medicin, djurfoder, gödsel och växtnäring, tillverkning av plast, bioenergi, el och bränsle. Denna mångfald syntes inte minst bland utställarna på Tångfesten!

Eva Maria "Hayfenan" Hay visade sina vackra vykort med pressad tång


Hanna Wånge sålde produkter med sin egenodlade sockertång från Halland


Marie Lenngren sålde sin egna bok "Noriko på äventyr i tången", ordnade tipspromenad med tångtema och ställde ut färsk tång i en tångutställning


Kan du svaret på den första frågan i tipspromenaden? Vinnarna fick varsin bok!

Magnus och Marie Lenngren med musselpulver, tångbrickor och mycket annat med havstema från Lilla havsbutiken


Källsjö bryggeri bjöd på Tångbubbel!


Karolina Martinson visade hur man gör surkål med tång


Nu kan vi laga surkål med tång! Hitta liknande recept i "Plocka tång & strandväxter"


Kajsa Zita visade keramik och en ny tångkollektion dagen till ära


Under Tångfesten höll Anna Linton en uppskattad klass i breathwork, meditation & tångté

Aktiviteter under dagen

Under dagen fick besökarna delta i ett stort antal aktiviteter, bland annat dessa:
🌊 Scenprogram och musik
🌊 Provsmakning av tångprodukter
🌊 Tipspromenad med tångtema
🌊 Fotbad med tång
🌊 Karolina Martinson gjorde surkål med tång på scenen
🌊 Breathwork, meditation & tångte 
🌊 Visning av färsk tång från trakten
🌊 Tångprodukter, lunch, fika och glass till försäljning
🌊 Självplockning av blommor på Skårs blomsterbacke
🌊 Fotbollsgolf, käpphäststall, fiskedamm & pingis på gården
🌊 Skapa konstverk med tång

Arrangörerna av Tångfesten

Vi som ordnade Tångfesten var:
🌊 Marie Lenngren, marinbiolog på Noriko och Lilla havsbutiken
🌊 Hanna Wånge, tångbonde på Kaira Nordic
🌊 Cissi Urbanke, tångpassionerad kökschef på Skårs gård


Marie Lenngren med sin bok "Noriko på äventyr i tången"


Cissi Urbanke lagat mat med tång
Fotograf: Sebastian Petersson, Hallands matgille



Hanna Wånge odlar sockertång i havet utanför Vallda
 

Stort tack till alla som kom till årets Tångfest!


Marie Lenngren med tång i högsta hugg (Fotograf: Sebastian Petersson, Hallands matgille)

Hoppas vi ses nästa år igen!

Lämna en kommentar