Leveranstid 2-4 vardagar - Frakt 59 kr - 30 dagars öppet köp

Vad är umami?

Vad är umami?

Umami är den femte grundsmaken. De fyra första är sött, surt, salt och beskt.

När upptäcktes umami?

1908 upptäckte den japanske kemiprofessorn Kikunae Ikeda att bland annat kött och alger gav upphov till den femte grundsmaken, umami. Namnet umami kommer från de japanska orden "umai mi", som betyder ungefär "delikat smak".

Umami i mat

Hur smakar umami?

Det är inte helt lätt att beskriva en smak med ord. Den måste upplevas! Men det går ändå att beskriva umami med ord som buljongaktig, nötaktig, fyllig, mild, tjock och lång.

Umami som smakförstärkare

Med sin unika smaksymfoni och egenskaper fungerar umami perfekt som smakförstärkare. Den lyfter verkligen fram och förstärker andra smaker i maträtten, så att den mest intetsägande rätt plötsligt lyfts till helt nya nivåer och blir något alldeles särskilt.

Umami i mat

Umami i saltreducerad kost

Umami ger naturligt en sälta till maten, vilket minskar behovet av salt i maten. Det är således alldeles utmärkt om man vill minska på saltet eller vill äta en saltreducerad kost.

Vilken mat har umami?

Det finns många råvaror som ger umami, bland annat lagrad ost som parmesan, svamp, soltorkade tomater, fisk, kött och soja.

Knöltång med umami

Mat från havet ger umami

Något som verkligen slagit oss sedan vi öppnade Lilla havsbutiken är hur mycket umami som maten från havet ger. Alger, skaldjur och sjöpung är alla fantastiska källor till umami.

Ciona umami fond

Succéfonden Ciona umamifond från västsvenska Marine taste ger en helt fantastisk umamismak. Inte konstigt att den vann guld på SM i mathanverk 2021 inom kategorin Innovativt mathantverk och fått lysande recensioner! Den fullkomligt älskas av landets kockar, både hemmavid och i den professionella köken. Hemma hos oss har den helt ersatt soja och saltet i alltifrån grillmarinader till köttgrytor och såser. Den sviker aldrig utan ger en fantastiskt fyllig, rund och buljongaktig smak.

Ciona umamifond hos Lilla havsbutiken

Umami för skaldjursallergikern

Nyligen fick vi in en femstjärnig recension på Ciona umamifonden som lyfte fram betydelsen för skaldjursallergikern:

"Som skaldjursallergiker är umami svårt att få till. Sedan jag hittat Ciona fond kan jag helt enkelt inte vara utan den. Helt klart fantastisk! Svamprisotton och kycklingcurryn är t.ex. två oväntade rätter som blivit så mycket bättre med denna fond."

Musselpulver hos Lilla havsbutiken

Musselpulver

Umami är smak av aminosyror och nukleotider och signalerar därför om en proteinrik kost. Inte konstigt då att det fantastiska musselpulvret från bohuslänska Musselfeed ger en fantastisk smak av umami! Många är vi som älskar musslor i maten men som sällan kommer oss för att köpa dem. Med musselpulver öppnar sig nya möjligheter att enkelt använda mer musslor i maten. Musselpulvret ger en fin umamismak och kan användas som naturlig smakförstärkare i allt från buljong och sås till soppa och risotto. Musselpulvret består av 100 % bohuslänska blåmusslor utan några tillsatser. Musslorna kommer från MSC-certifierade, ekologiska musselfarmar i Bohuslän och är varsamt torkade till ett pulver på Orust. 

Sockertång hos Lilla havsbutiken

Umami i tång och alger

Även i tång, stora alger som lever i havet, finns fantastisk umamismak, något som man märker i det japanska köket. Japaner äter hela fem kilo alger per person och år! Sakta men säkert börjar algerna vinna mark även i Norden. Vår favorit i tångsamlingen är den svenska sockertången, som odlas bland annat i Kosterhavet. Torkad sockertång är en flexibel råvara som du kan använda i det allra mesta. Den tillför nya smaker, näring och umami till såväl mustiga fiskgrytor som till bröd och chokladpraliner. Sockertången är perfekt som smaksättare i buljonger, soppor och såser eller att strössla över varma rätter.

Sockertång i soppa

Lilla och Stora umamipaketet

För att hjälpa dig att erövra umamins smakvärld har vi tagit fram två underbara paket: Lilla och Stora umamipaketet!   

Båda ger ditt kök ett fantastiskt tillskott av hav och umami. Hållbart, hälsosamt, gott, ekologiskt, närproducerat och klimatsmart är gemensamma nämnare för alla dessa noggrant utvalda produkter av mathantverk!

Lilla umamipaketet hos Lilla havsbutiken

Lilla umamipaketet är ett perfekt startkit för att laga mat med smak av hav. Det kostar 249 kr (ord. pris 277 kr) och innehåller bohuslänsk sockertång, havsknäcke och tångsalt.

Stora umamiapaketet

Stora umamipaketet innehåller våra favoriter: havsknäcke, musselpulver, tångsalt, tångflingor, Ciona umamifond och sockertång - alla från den svenska västkusten. Ett fantastiskt paket för den som har passion för hav, matlagning, miljö och hälsa. Om du köper produkterna separat kostar de totalt 694 kr, men om du köper hela Stora umamipaketet betalar du bara 620 kr!

Spana in alla våra produkter som ger umami!

 

Lämna en kommentar