Leveranstid 2-4 vardagar - Frakt 59 kr - 30 dagars öppet köp

Bästa näringen till julgranen

Bästa tipset för din julgran

Granen den står grön och grann i stugan... Ja, nu är det möjligt, på riktigt! Norikos bästa knep för att slippa barr i tassarna är att ge granen en slurk julgransnäring med tång. Vips så mår din gran bättre än någonsin!

Julgransnäring med tång hos Lilla havsbutiken

Glöm sockerbiten - det är 2022 nu

Här har vi en charmig, söt, användbar och rolig presentartikel för julen! Den perfekta gåvan i juletid till mormor, pappa, grannen, flickvännen eller kanske framförallt den egna granen!

Julgransnäring med tång hos Lilla havsbutiken

Så sköter du din gran

En flaska julgransnäring innehåller 100 ml sötvatten och brunalger, främst avsaltad sågtång (Fucus serratus). En gång i veckan häller du en tesked julgransnäring i vattnet i julgransfoten. Flaskan förvaras mörkt och svalt.

Julgransnäring hos Lilla havsbutiken

Hur julgransnäringen kom till

Så här berättar Jakob och Rosita på Warbergs tångbruk om hur de kom på idén, som bygger på egna empiriska observationer:

"En rödgran, som efter att ha lämnats ensam och övergiven i två veckor på vår oisolerade glasveranda, fick till slut komma in i stugvärmen i en fot med vatten samt en liten slurk julgransnäring. Därefter släppte den tacksamt inte ett barr på tre veckor, trots att vi drog i grenarna, och stod ’grönare och grannare i stugan’, som det heter i visan, än någon gran vi tidigare haft."

Julgransnäring med tång hos Lilla havsbutiken

Traditionen att använda tång som växtnäring

Visste du att traditionen med att använda tång som växtnäring och gödsel går tillbaks i tiden i flera tusen år?  I årtusenden har människor i längs kusterna samlat tång för olika ändamål, bl a som gödsel och näring för växter och odlingar. Tång är oerhört rikt på bl a mineraler. Både mineralhalten och effekten kan jämföras med den av exempelvis hönsgödsel.

Nu har denna smarta tradition återupptäckts! Den fina växtnäringen och julgransnäringen med 100 % brunalger och vatten från Warbergs tångbruk är Norikos mirakelmedel till växterna.

Denna superba organiska växtnäring passar perfekt för julgranar. Den är helt baserad på avsaltad sågtång (Fucus serratus), en brunalg som samlats in uppsköljd på Västerhavets stränder och klippor. 

Sågtång Fucus serratus

Warbergs tångbruk - ett familjeföretag i Varberg

Warbergs tångbruk är ett familjeföretag beläget på vackra Getterön utanför Varberg. Deras idé är att utvinna och leverera ekologiskt försvarbara produkter från och hur havsmiljön omkring dem.

Läs vår intervju med Warbergs tångbruk här!

Warbergs tångbruk

Beställ din egna julgransnäring här!

Julgransnäring med tång hos Lilla havsbutiken

Lämna en kommentar