Laga mat med tång och alger
Konsten att laga mat med tång och alger
Potatis- och purjolökssoppa med sockertång serveras med zucchinibröd med pumpafrön och sockertång i degen
När vi är ute och berättar om tång och alger får vi ofta frågan om hur man tillagar tång. Och då brukar vi alltid svara att det är busenkelt och SÅ gott! Det är dessutom otroligt bra både för hälsan och miljön. Det är bara att strössla i lite torkad tång i vardagsmaten för extra umami, havssmak, djup, sälta och textur!
Tips på supergoda tångprodukter
De tångprodukter vi använder mest är torkad sockertång, tångsalt, tångflingor, fingertångskrydda, spicy seaweed salt och havsknäcke. Självklart är alla hållbart odlade eller skördade och kommer från den svenska västkusten!
Tångkryddorna från bohuslänska Scandsea som ger extra krydda, textur och smak
Havsknäcket med tång från Kosterhavet är supergott som aptitretare innan middagen
Det ska vara enkelt att laga mat med tång!
Vi använder tång i matlagningen nästan varje dag. Knepet är att inte krångla till det utan låta det vara med i våra vanliga rätter och ge dem pricken över i:et - the final touch!
I såsen, soppan, brödet, peston och bönröran...
Fisksoppa med tångflingor och torkad sockertång, serveras med nybakat tångbröd och krispigt havsknäcke med sockertång
Vi strösslar torkad sockertång i och på både quorn- eller köttfärssåsen, potatis- och purjolökssoppa och fisksoppan. Sockertången blandas också i bröddegen och när det ska gå fort serverar vi färdigköpt havsknäcke med sockertång som aptitretare innan maten. Fingertångskryddan piggar upp peston och tångflingorna ger sälta och umami åt bönröran.
Pesto med figertångskrydda och bönröra med tångflingor
Ersätt det vanliga saltet
Tång har mycket sälta och havssmak, så när vi använder det i matlagningen minskar vi på det vanliga saltet. Ibland kan tången ersätta saltet helt eller så kompletterar vi med Tångkullans tångsalt. Våga testa dig fram, vi lovar att du också kommer att älska tång!
Boken "Plocka tång & strandväxter"
Den inspirerande boken "Plocka tång & strandväxter"
Om du vill ta matlagningen med tång till ytterligare en ny nivå kan vi varmt rekommendera den här boken: "Plocka tång & strandväxter" av Linnéa Sjögren och Karolina Martinsson, utgiven av Natur & Kultur. Den ger en fantastisk introduktion till tångens värld, hur man skördar, förvarar och tillagar tång - och även strandväxter - till kulinariska storverk.
Tack för den fina genomgången av alla era produkter. Nu förstår jag att man inte behöver vara en mästerkock för att använda dem. Ni skriver att det är ”busenkelt”. Det gör att jag genast vill sätta i gång och pröva.