Leveranstid 2-4 vardagar - Frakt 59 kr - 30 dagars öppet köp

Sockertång - havets gyllene guld

Sockertång - havets gyllene guld

Här på västkusten pratas det mycket om havets svarta guld just nu - hummern! Första måndagen efter den tjugonde september drar hummerfisket igång på västkusten. Överallt ser man båtar ge sig ut med hummertinor där de hoppas fånga det svarta guldet.

Sockertång i Lilla havsbutiken

Havets guld för tångentusiasterna

För oss i Lilla havsbutiken är havets guld något helt annat, nämligen sockertång! Med sin bärnstensfärgade, gyllene färg glimrar den verkligen som guld när man lyfter upp den mot solen.

Sockertång i Lilla havsbutiken

Vad är sockertång?

Sockertång (Saccharina latissima) är en tångart som växer naturligt i havet längs västkusten i Sverige från ca 1 meters djup. Den är väldigt vacker och skimrar i färger som guld och bärnsten. Den odlade sockertången utplanteras på rep i havet i början av hösten, växer för fullt hela vintern och skördas sedan i mars och april. När man torkar den ändras färgen från brun till grön och den får en hållbarhet på flera år. Den är rik på mineraler, antioxidanter, fibrer, protein, omega 3 och vitaminer i en balanserad dos för kroppen. Sockertången är också rik på jod. 

Sockertång på tork

Hur doftar och smakar sockertång?

Sockertång doftar hav, saltvatten, friskt, sand och lite mineral. Smaken är salt, mild och frisk med mycket umami och en lätt ton av skaldjur och gurka! Konsistensen är i torkad form knaprig och krispig och passar perfekt att strössla ovanpå en soppa, gryta, avokadosmörgås eller ugnsrostade grönsaker. Den är också jättegod att strössla i såser och mat, där den snabbt blir mjuk och höjer maträtten till nya kulinariska nivåer. Med sin tydliga smak av umami, den femte grundsmaken, ger den maträtten en djupare, fylligare och rikare smak. 

Du hittar supergoda recept med sockertång hos Catxalot och Göteborgs universitet samt i den fina boken "Plocka tång & strandväxter" av Linnea Sjögren & Karolina Martinsson.

Sockertång från Ten island seafarm i Lilla havsbutiken
Sockertång från Göteborgs skärgård

Svensk sockertång

Visste du att nästan all tång vi äter i Sverige idag är importerad från andra sidan jordklotet? Och att vi samtidigt har fantastiskt fin tång att skörda längs hela vår egna kust! Det är ju helt galet, tycker vi. Därför är vi superglada att få sälja närodlad sockertång från den svenska västkusten.

Sockertång från Kaira Nordic i Lilla havsbutiken
Halländsk sockertång

Havsknäcke - himmelskt fröknäcke med sockertång

Krispigt, salt och oemotståndligt gott - det här är vårt absoluta favoritknäckebröd! Med smak av havet är de det perfekta tillbehöret till middagen eller ostbrickan.

Havsknäcke med ost i Lilla havsbutiken

Detta lyxiga fröknäcke består av svensk, hållbart odlad sockertång, salt, majsmjöl och blandade fröer som pumpakärnor, solroskärnor och linfrö. Det är perfekt och helt oemotståndligt gott som ett lyxigt snacks inför middagen eller som tillbehör till dessertostar.  

Människorna bakom tången - möt Sveriges tångbönder

Cassandra Köbbel på Ten island seafarm

Cassandra Köbbel med sockertång

Cassandra Köbbel och hennes familj bor på Hälsö nära sina tångodlingar, som ligger runt Öckerö i Göteborgs skärgård. Som tångbönder skördar de sockertång direkt från paddleboard för hand. Deras fantastiska tång levereras färsk eller torkad direkt till kunder, och den används också i flera av våra absoluta favoritprodukter:
❤ Rökt tångsalt (kommer snart!)


Hanna Wånge på Kaira Nordic

Hanna Wånge på Kaira Nordic med sockertång

Hanna Wånge är tångbonden som startade Hallands första tångodling. Här berättar hon varför hon fastnat för tång:

"År 2022 sjösatte vi vår första tångodling utanför Kungsbacka vilket blev Hallands första tångodling. Idén kom från min kärlek till havet, passion för hållbarhet och intresse för livsmedel och hälsa.

På hösten placerar vi ut små tånggroddar på långa rep ute i havet och redan 6 månader senare har de vuxit sig meterlånga och är redo att skördas. Sockertång är en klimatsmart råvara eftersom den binder koldioxid, fosfor och kväve. Det hjälper till att minska övergödning i våra hav. Tångodlingar konkurrerar inte med landyta, kräver ej färskvatten och behöver inte besprutas eller gödslas för att växa. De växer enbart med hjälp av solljus och näring från havet. Ju mer som kan odlas, desto bättre för våra hav helt enkelt!"

Nordic Seafarm

Havsknäcke i Lilla havsbutiken

Havsknäcket är ett mathantverk från Nordic SeaFarm, en av Europas ledande producenter av hållbart odlad tång. Nordic Seafarm består av ett dedikerat gäng entusiaster som brinner för hållbar matutveckling, teknik och framtidens mat. Deras hållbara sockertångsodling är belägen i svenska Kosterhavet, Bohuslän.

Tack till alla tångbönder och tångätare!

Vi vill skicka ett stort tack till Cassandra, Hanna och teamet på Nordic seafarm för den miljöinsats ni gör när ni odlar tång, för att ni sprider passion och kunskap för tång, för de fantastiska produkter ni bidrar till och inte minst den inspiration ni sprider med ert entreprenörsskap!
 
Stort tack också till DIG som äter tång och stöttar den svenska tångbranschen!
 
Tillsammans gör vi alla skillnad ❤

Lämna en kommentar